Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Havazás várható az ország nagy részén!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Éjjel északnyugat felől beborul az ég, és a délnyugati tájak kivételével egyre többfelé várható havazás, néhol havas eső. Kedden délután felszakadozik, csökken a felhőzet, és kezdetben még több helyen fordul elő csapadék, északkeleten, keleten havazás, hózápor, másutt eső valószínű.

Eleinte az ország nagy részén kevés lesz a felhő, főként keleten hózápor előfordulhat. Éjjel északnyugat felől beborul az ég, és a délnyugati tájak kivételével egyre többfelé várható havazás, néhol havas eső. Kedden délután felszakadozik, csökken a felhőzet, és kezdetben még több helyen fordul elő csapadék, északkeleten, keleten havazás, hózápor, másutt eső valószínű - jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az északnyugati szél erős, hétfőn több helyen viharos lesz, éjszakára átmenetileg mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, -5 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 4, 9 fok között várható, de délnyugaton ennél melegebb is lehet.

Az időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északi, északkeleti részén többközéppontú ciklon örvénylik, ezért arrafelé erősen felhős vagy borult az ég, sokfelé havazik. A Brit-szigetek térségében ugyanakkor anticiklon húzódik, területén kevés felhő, sok napsütés a jellemző. A két nyomási rendszer között erőteljes az északnyugati áramlás, amellyel több hullámban hideg levegő érkezik Európa középső vidékein át a déli, délkeleti tájak fölé.

A szárazföld legmelegebb része a Földközi-tenger nyugati és középső medencéje, ahol a délutáni órákra 10, 16 fok közé melegszik fel a levegő. Északkelet felé haladva egyre hidegebb van, az Urál előterében még napközben is több helyen marad -5 fok alatt a hőmérséklet.

Kedd estig a Kárpát-medence fölé északnyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek, folytatódik a szeles, változékony idő.