Fokhagymával a rák ellen

Infostart
2010. március 14. 17:53
Komoly fegyver lehet a rák elleni küzdelemben a fokhagyma - állítják amerikai kutatók, akik egy új módszert használnak a szervezetben végbemenő karcinogén folyamat mértékének meghatározására.

A gázkromatográfia és a tömegspektrometria analitikai módszerét ötvözve olyan tesztet fejlesztettek ki az Ohiói Állami Egyetem munkatársai, amely vizeletminta elemzésével képes meghatározni a szervezetben végbemenő rákkeltő folyamatok mértékét, és egyben azt, mennyiben hat ezekre a fokhagyma fogyasztása.

A kutatás - amelyről az Analytical Biochemistry című szaklap számolt be - során a szakemberek megállapították: minél több fokhagymát ettek a kísérleti alanyok, annál kevesebb karcinogén folyamat ment végbe a szervezetükben.

"A két eredmény között fordított arányosság áll fenn: minél több, a fokhagyma fogyasztására utaló markert mutatott ki a vizsgálat, annál kevesebb volt a rák kialakulásának esélyét jelző marker" - magyarázta Earl Harrison, a kutatás egyik vezetője.

A kutatók azt remélik, hogy a rák kialakulásának esélyét csökkentő, a táplálkozással összefüggő megoldásokat találnak. A karcinogén folyamatokat gyakran a húsok feldolgozása során felhasznált nitrátok, illetve az azokból keletkező nitritek indítják be.