eur:
394.35
usd:
369.99
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az élvezet biokémiája

Borajánló rovatunk második része pezsgőajánlássá alakul. Ennek két oka van, egyrészt a figyelmes borbarátnak illik ismernie a pezsgőket, másrészt a Pezsgőpáholy a napokban tartotta tavaszi szeánszát. Tudósításunkban felidézzük Kállay professzor pezsgőtani téziseit, Garamvári Vencel néhány remek tételét, és néhány további magyar pezsgőkülönlegességet.

Garamvári Vencel jó ideje szervezi a Pezsgőpáholyt, a csapat a közelmúltban újra összeült. A vacsorán Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője is ott volt, és így nem is úszhatta meg, hogy ne tartson egy rövid eszmefuttatást a pezsgőkről.

A pezsgő a legnemesebb borászati termék - kezdte előadását Kállay professzor. Lényegileg a tradicionális pezsgőgyártás során nem történik más, mint annak a tisztulásra törekvő folyamatnak a megismétlése, amely voltaképpen a borrá válás folyamata során is megtapasztalható. "Tehát a második erjedésnek, a második erjedésből származó vegyületeknek, és az itt képződött széndioxidnak azt a szimbiózisát adja, amely kémiailag leírható, de a legfontosabb az, hogy érzékszervileg nagyon csodálatosan reprezentálható" - tudta meg a hallgatóság.

Pezsgőt nemcsak a története miatt, hanem a lejátszódó biokémiai folyamatok figyelembe vételével is többféleképpen lehet előállítani, és nem mindegy, hogy tankpezsgőt kóstolunk-e, avagy tradicionális pezsgőt. Az utóbbi magasabb szintű élvezetek forrása lehet - jelentette ki a Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője.

Azért, mert eleve olyan érlelési folyamatok játszódnak le benne, amelyek a második erjedésből keletkező vegyületeknek és a széndioxid méretének a csodálatos, habszerű széndioxidnak szimbiózisát adja. Az élesztővel való együtt tartás olyan vegyületeket enged be a pezsgőbe, amelyek növelik a folyadék felületi feszültségét, ezáltal tizedrészére csökkentik a széndioxid-buborék átmérőjét, és ezáltal a nyelven található ízlelőbimbók közé beékelődő széndioxid nem sarkosnak tűnik, hanem olyannak, mintha habot vennék a számba - fogalmazta meg a pezsgőélvezet tudományos definícióját Kállay Miklós. Ez az alapvető különbség a tankpezsgő és a tradicionális pezsgő között. És van még egy: borászat az nemcsak technológia, hanem tradíció is - tette hozzá.

A tradicionális pezsgőgyártás technológiája magán viseli tehát a tradíciót, márpedig a borászat az tradíció, és nemcsak fizikai, kémiai valóság, hanem szimbólumok sorozata. A tradicionális pezsgő ezt adja, és ugyanakkor nyújtja azt, amit az előbb próbáltam fizikokémiai szempontból összefoglalni - zárta felszólalását Kállay professzor.

A Pezsgőpáholy rendezvényén megjelentek az alábbi Chateau Vincent tételeken próbálhatták ki, miként működik a gyakorlatban az elhangzott elmélet. Elsőként a Hárslevelű Extra Dry 2002 következett. A Chateau Vincent pezsgők többsége a Garamvári Szőlőbirtok Balatonlelle környéke környékén termelt szőlőiből készül, kivéve a Hárslevelűt, amihez Tokaj-hegyaljáról érkezik az alapanyag.

Ez a tétel tanítani való módon mutatja, hogy a pezsgőket valójában ugyanúgy kell kóstolni, mint a borokat. A Hárslevelű felvonultatja a vulkanikus kőzeteket tartalmazó talajokon termett borok szép ásványosságát, amely az ital illatát és zamatait is meghatározza. Izgalmas, érett, remek formában lévő pezsgő, sokak kedvence volt ezen az estén.

A Don Giovanni névre keresztelt, a 2005-ös évjáratot képviselő pezsgő nem csak a neve miatt klasszikus. Ízében megjelenik a sokat emlegetett "kekszesség", a nemesen érett pezsgők zamatának alkatrésze.

A főétel (sült borjúkaraj) mellé kanyarított rozé pezsgő a pincészet egyik legnépszerűbb tétele, bár a szerző azokkal ért egyet, akik szerint kicsivel magasabb "szárazsági fokozatban" még elegánsabb lenne. A desszertet kísérő Blanc Fleur ugyanakkor maga az elegancia.

Ajánlónkat kissé kibővítve megemlítjük, hogy a sokáig egyeduralkodó Törley, és a klasszikus Garamvári pezsgők mellett manapság már egyre több pincészetnél lehet izgalmas tételekkel találkozni. Ilyen pezsgőket kóstoltam a közelmúltban a somlói Kreinbacher Birtoktól és a soproni Taschner Pincészettől.

Ha további pezsgő-információkra vágyik, hallgassa meg a Garamvári Vencellel készült interjút (1. rész, 2. rész).

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×