eur:
394.39
usd:
371.36
bux:
66912.35
2024. április 16. kedd Csongor

Segítünk választani: milyen energiatakarékos izzót vegyünk?

16 kompakt (energiatakarékos) fénycső tesztje olvasható a Kosár magazin új számában. A komoly laborháttérrel készült nemzetközi tesztben vizsgálták a megtérülési időt, a hidegben működést, a színhűséget, a fénykibocsátást és a tartósságot. A tesztelt termékek komoly különbségeket mutattak, a legjobb egy hazai gyártású termék lett.

Az Európai Bizottság 2008-as határozata alapján 2012-ig minden hagyományos, izzószálas villanykörte gyártása fokozatosan megszűnik az EU-ban. Jelenleg 75 wattos és nagyobb izzókat már nem lehet előállítani.

A határozat megszületésének elsődleges indoka az energiatakarékosság, s azon keresztül a klímavédelem ügye. Sok szempontból, sokan vitatják azonban a hagyományos izzókat Európából száműző intézkedést. A kérdések egy részét pedig csak a közeljövő műszaki fejlesztései rendezhetik majd megnyugtatóan.

A kompakt fénycsövek két legfontosabb, fölényes előnye: az energiatakarékosság és a tartósság. A kompakt izzók egyhuzamban történő, tartós használatnál azonban az arra érzékenyeknél szemfáradás, fejfájás léphet fel. Joggal lehet ugyanakkor abban reménykedni, hogy a jobb minőségű kompakt fénycsöveknél a fejlesztések során ki lehet küszöbölni ezeket a hatásokat.

Gyakran említett kritika, hogy a kompakt csövek fénye nem adja vissza a dolgok eredeti színét, mert a színkibocsátási karakterisztikája eltér a természetes fényétől. Az azonban mára kiderült, hogy e hatás a fénycsövek minőségével fordítva arányos, azaz a fejlettebb fénycsövek színkibocsátása jelentősen kedvezőbb. Másrészt az erre különösen érzékenyeknek a halogén izzók használatát lehet javasolni.

Néhány érdekesség a Kosár magazin tesztjéből:
- az izzók névleges teljesítményénél a mért teljesítmény több esetben közel 10 százalékkal szerényebb volt, akadt ugyanakkor több "túlteljesítő" fénycső is;
- még érdekesebb a névleges és a számított élettartamot megvizsgálni: van olyan termék, amely 15 évet ígér, de a teszt tanúsága szerint mindössze másfél évig "húzza", emellett két másik izzó is jelentősen elmarad az ígértektől;
- a takarékos fénycsövek jellemzően 1000 és 2000 Ft közötti összegért vásárolhatóak meg, a győztes azonban mindössze 999 Ft-ért beszerezhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×