Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kötelező lesz a mikrochip a brit kutyáknak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kötelezné a brit kormány az ebtartókat, hogy mikrochipet ültessenek be kutyáik bőre alá. Emellett kötelező biztosítás bevezetését is tervezik a kutyatámadások sérültjeinek kártalanítására.

Alan Johnson belügyminiszter kedden elmondta: az új rendeletek elsősorban a felelőtlen kutyatartók ellen irányulnak, akik megfélemlítés céljából tartanak veszélyessé váló ebeket. "A kutyatulajdonosok többsége felelős állattartó, ám kétségtelen, hogy jó néhányan azért tartanak kutyát, hogy megfélemlítsenek másokat, azaz a kutyákat fegyvernek használják. Ezt a magatartás nem fogjuk tűrni" - hangoztatta a miniszter.

Nagy-Britanniában sok házikedvenc bőre alá ültettek be már ilyen mikrochipet. Ennek segítségével ugyanis könnyebben megtalálhatóak az elkóborolt kutyák. Az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) brit állatvédelmi szervezet adatai szerint tavaly mintegy hetvenezer háziállat kapott mikrochipet a vállai közé.

A brit kormány javaslata több általános döbbenetet kiváltó kutyatámadás nyomán született: novemberben egy négyéves fiúcskát mart halálra a család kutyája Liverpoolban, februárban pedig egy hároméves fiút ölt meg nagyanyja két házikedvence.

Az RSPCA adatai szerint a szigetországban ráadásul tizenkétszeresére nőt a szervetett kutyaviadalok száma 2004 és 2008 között.