eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Legyen a hatodik alapíz a zsír!

Az eddigi öt alapízhez egy újabbat javasolnak ausztrál kutatók, akiknek a vizsgálatából kiderült, hogy az ember azt ízként ismeri fel. Kiderült az is, hogy akik kisebb koncentrációban észlelik a zsírsavakat, kevesebb zsírt fogyasztanak, és így alacsonyabb a testtömeg-indexük.

"Tudjuk, hogy az emberi nyelv öt ízt képes észlelni - az édeset, a sósat, a savanyút, a keserűt és az umamit (egy aromás, fehérjében gazdag ízt, amely olyan ételekben érezhető, mint a szójaszósz vagy a csirkehús). Tanulmányunkból arra a következtetésre jutottunk, hogy az embernek van egy hatodik ízérzékelése is: a zsír" - közölte Russell Keast, a Deakin Egyetem munkatársa.

A kutatók harminc embernél tesztelték, hogy felismerik-e a zsírsavakat tartalmazó oldatokat, és megállapították, hogy noha különböző oldatkoncentrációra volt szükségük hozzá, mégis minden önkéntes képes volt az "íz" meghatározására.

Ezt követően kidolgoztak egy tesztet, amellyel azt tudták mérni, mennyire érzékenyek erre az ízre az emberek. Ötven ember vizsgálata alapján kiderült, hogy a zsír észlelésének képessége arányos volt a testsúllyal. Mint Keast elmondta, azok, akik már kisebb koncentrációban észlelték a zsírsavakat, kevesebb zsírt fogyasztottak és testtömeg-indexük is kisebb volt.

A kutatók úgy vélik, a zsír íze egy idő után jelzés lehet az ember számára, hogy eleget evett. Ha azonban valaki kevéssé érzékeny erre, szervezete nem kap időben visszajelzést, és többet eszik a kelleténél. Miután a zsíros ételek könnyebben elérhetők lettek a modern társadalmakban és az emberek többet esznek belőlük, mint régen, a kutatók szerint lehetséges, hogy kisebb-nagyobb mértékben érzéketlenek lettek erre az ízre.

A British Journal of Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban nem minősítik a szerzők egyértelműen alapíznek a zsírt, ám Keats szerint a bizonyítékok erősek és szaporodnak. Ahhoz, hogy a zsír megkaphassa az alapíz minősítést, meg kell találni a nyelven lévő ízlelőbimbókon az érzékelésére alkalmas receptorokat.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×