A fekete fokhagyma az új őrület a gasztronómiában

Infostart
2010. március 9. 08:20
Ugyanaz az íz, mégsem lesz tőle rossz a leheletünk - ezt tudja a fekete fokhagyma, amit már egy ideje használnak Thaiföldön, Koreában, múlt évben pedig az amerikai piacra is betört, sőt már elegáns londoni éttermek séfjei is használják.

Aki már kipróbálta, állítja: ugyanolyan íze van, mint a hagyományos fokhagymának, azzal a különbséggel, hogy nem lesz tőle rossz a leheletünk. Úgy állítják elő, hogy magas hőmérsékleten egy hónapon keresztül érlelik a hagyományos fokhagymagumókat, így az kívülről teljesen normálisnak néz ki, de ha meghámozzuk, akkor látszik a különbség: a fekete és kissé rágós hús.

Ázsiában már számos étel, különösképpen a halfogások elkészítéséhez használják, de üdítőitalokat is ízesítenek vele. Nemrég került át az Egyesült Államokba, és már London elegáns éttermiben is használják.

A fűszer azonban nem olcsó: amíg egy hagyományos gumó a legtöbb szupermarketben 100 forint körül kapható, addig a fekete színűért hat fontot, közel kétezer forintot kérnek.