eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Élelmiszerek a kukában: a gazdaságot is pörgeti?

Gyümölcsök, saláták, zöldségek és friss tej - egy brit felmérés szerint ezeknek az élelmiszereknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy a kukában végezzék, ráadásul az emberek közel fele meg van róla győződve, hogy a pazarlással "pörgeti a gazdaságot".

A városlakók átlagosan több ennivalót dobnak ki, köztük is a 25 és 35 közötti egyedülálló férfiak a fő pazarlók: ők átlagosan havi 17,43 font (közel 5200 forint) értékű ételtől válnak meg, többtől tehát, mint amennyit egy átlagos négytagú brit család havonta kidob (15,70 font).

A The Daily Telegraph című brit lap online kiadásában (www.telegraph.co.uk) ismertetett eredmények szerint a fiataloknak volna mit tanulniuk az idősebbektől: az 57 év felettiek ugyanis a legkevésbé pazarlók, átlagosan mindössze 3,36 font értékben dobnak ki élelmiszert havonta.

Ami a termékeket illeti, a banán az első, szorosan követi a tej. "Rangos" eredményt ért még el a friss hús és a kibontatlan készétel is, legkevésbé pedig a konzervek vesznek kárba.

A kétezres reprezentatív mintán végzett felmérésből az is kiderül, hogy az emberek közel háromnegyede úgy véli: az élelmiszerek pazarlásának egyáltalán nincs vagy csak nagyon kis hatása van a környezetre. Nem kevesebb, mint 40 százalék pedig egyenesen úgy gondolja, hogy gazdasági szempontból kifejezetten hasznos az ennivaló kidobása, mivel "mozgásban tartja a termelést".

Nem egy környezettudatos társadalomról árulkodik az az adat sem, amely szerint a britek 77 százaléka saját elmondása szerint egyáltalán nem veszi figyelembe élelmiszervásárláskor a globális környezeti hatásokat.

De vajon miért végzi ilyen sok élelmiszer a kukában? Nos, a felmérés szerint ezért elsősorban a rossz tervezés, a zsúfolt életmód, a rossz szokások, a lustaság és nem utolsó sorban a túl nagy adagok a felelősek.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×