A klímaváltozás miatt megnőhet az allergiások száma

Infostart
2010. március 6. 10:00
A szénanátha jellegzetes tünetei - a tüsszögés, az orrfolyás és az orrdugulás-, hosszabb ideig tartanak, mert a klímaváltozás miatt kitolódott a pollenszezon - állítják olasz orvosok.

Egy átfogó, több éven át tartó olaszországi vizsgálat eredménye szerint a pollenszezon egyre hosszabb ideig tart, és a levegő pollenmennyisége is nőtt az elmúlt hat évben. A Genoai Egyetem orvoscsapata 1981 és 2007 között mérte a Bordighera régióban, hogy mennyi ideig tart az allergiások életét megkeserítő pollenszezon.

"Egy meghatározott földrajzi régiót vizsgálva megfigyeltük, hogy az átlaghőmérséklet jelentős emelkedése meghosszabbította egyes növények virágzási időszakát, és így megnőtt a levegő pollenmennyisége" - magyarázta Dr. Walter Canonica, a vizsgálatban részt vett egyik kutató.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a hosszabb pollenszezon miatt nagyobb-e az esélye az allergia kialakulásának - hangsúlyozták a szakértők a New Orleans-i az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia konferenciáján.

A szénanátha a levegőben keringő allergének, mint például a pollenek miatt alakul ki. Szakértők szerint a hosszúra nyúlt pollenszezon súlyosbíthatja a tüneteket, legfőképpen azoknál, akik allergiás rhinitisben (orrnyálkahártya-gyulladásban) szenvednek.