eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fájdalom nélküli oltás tapasszal

Hamarosan elfelejthetik félelmüket azok, akik eddig tartottak az injekciós tűtől, mert egy japán kutató kidolgozta a fájdalommentes oltás módszerét.

Az új injekciós tű valójában egy 1,5 centiméter átmérőjű kör alakú lapka, amely 300 apró pöttynyi tűt tartalmaz. Az injekciós tapasz úgy juttatja be a szervezetbe a hatóanyagot, hogy nem sérti fel a bőr középső irharétegét.

Kandzsi Takada farmakokinetikus, a kiotói gyógyszerészeti egyetem munkatársa arra keres megoldásokat, miként lehet különböző hatóanyagokat bejuttatni az emberi testbe. Az aprócska "tűpárna" csupán 0,5 milliméterre hatol be a bőrbe, ahol fájdalom és vérzés nélkül oszlatja szét a vakcinát. A mikrotűk a tövüknél mindössze 0,3 milliméter vastagságúak.

A professzor szerint fejlesztése, amelyen hat évig dolgozott, bármely típusú vakcinát fájdalom nélkül juttat be a szervezetbe. Elmondta, hogy a mikroinjekciózáshoz korábban használt rendszer azért vallott kudarcot, mert a cukorból készült apró hegyek 100 Celsius-fok fölött lebomlottak. A japán kutató a cukrot víz által oldható polimerre cserélte fel, amely az epidermiszbe, a bőr külső rétegébe való benyomódás után oldódik fel, ezáltal a keringési rendszerbe juttatja az oltóanyagot.

Takada fejlesztését várhatóan két éven belül kezdik el alkalmazni a japán kórházakban - közölte csütörtökön a The Telegraph című brit napilap online változata.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×