eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Generációs különbségek: kényes témákról nem beszélgetnek a családok

Szülők és gyermekeik közötti jelentős kommunikációs szakadékra világított rá egy frissen közzétett indiai kutatás. A felmérés szerint a fiatalok a biztonságosnak tekintett iskolai, munkahelyi kérdéseket vitatják meg szüleikkel, míg a felnőtté válással kapcsolatos ügyeket inkább mellőzik beszélgetéseik során.

Az indiai Egészségügyi Minisztérium megbízásából készített kutatás eredményei szerint jelentős kommunikációs szakadék tapasztalható az indiai szülők és gyermekeik között. A helyi fiatalok ugyanis nem szívesen beszélnek meg szüleikkel bizonyos, kényesebbnek tekintett kérdéseket, amelyekkel felnőtté válásuk során szembekerülnek - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A hat államban összesen több mint 50 ezer házas és nem házas fiatallal készített kutatás szerint a fiúk és lányok egyik szülővel sem nagyon beszélgetnek, de különösen nehezen találják a hangot az apjukkal. Ugyanakkor, míg a fiúk anyjukkal sem osztják meg bizalmasabb ügyeiket, addig a lányok vele könnyebben boldogulnak.

A felmérés szerint az iskolai teljesítmény és a munka jelenti a legbiztonságosabb közös témát a szülők és gyermekeik között, míg az olyan szenzitívebb kérdéseket, mint a párkapcsolatok vagy a gyermeknemzés már alig beszélik meg. A fiúk alig kettő, a lányok hat százaléka beszélt ilyen ügyekről szüleivel.

Összességében a 15 és 24 év közötti fiúk hét, a lányok alig négy százaléka vitatta meg a felnőtté válás kérdéseit az édesapjával. Az édesanyával a fiúk hat százaléka beszélgetett bizalmasan, míg a lányok 77 százaléka kezdeményezett vele ilyen társalgást, igaz ez utóbbiak is főleg a nővé válás fizikai tüneteit érintették.

Az indiai fiatalok számára a szülők helyett a barátok adnak lehetőséget a bizalmas beszélgetésekre: összesen több mint 80 százalékuk inkább velük beszéli meg magánügyeit. A lányok esetében kettő, a fiúknál egy olyan téma van, amelyben viszont a barátok helyett inkább az azonos nemű szülő tanácsát kérik. A fiúk apjukhoz fordulnak a munkaügyi, a lányok anyjukhoz a munkaügyi és a menstruációs problémáikkal.

Mert a szülők ellenzik...

A kutatás szerint az indiai szülők erős kontrollt gyakorolnak gyermekeik társas érintkezését illetően. Példának okáért a megkérdezett fiatal fiúk 69, a lányok 84 százaléka számítana rosszallására, ha ellenkező nemű barátot mutatna be otthon. A kutatás szerint az északi tagállamokban élők szülei a konzervatívabbak. Míg a déli régiókban a fiúk 64, a lányok 74-85 százaléka, addig az északon élő fiúk 71-80, a lányok 82-97 százaléka számítana szülei helytelenítésére hasonló esetben.

A megkérdezettek szerint a szülők különösen nagy arányban elleneznék egy potenciális szerelmi házasság lehetőségét. A fiúk 84, a lányok 94 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szülei nem fogadnának el egy ilyen döntést. Érdekes módon ebben a kérdésben csak a fiúk esetében mutattak ki regionális különbségeket. Míg a lányok minden tagállamban 90 százalék fölötti arányban jelezték a szülők elutasítását, addig a fiúk délen 70-80, északon 85-95 százalék közötti arányban tették ugyanezt. Ennek okán szinte minden válaszadó arról számolt be, hogy előre elrendezett házasságot kötött, de legalábbis fog kötni hamarosan.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×