A klimax növeli a szívproblémák kockázatát

Infostart
2010. március 2. 19:40
Azoknak a nőknek, akik a változó korba léptek, jobban oda kell figyelniük arra, hogy egészséges életmódot folytassanak, mert náluk nagyobb az esélye a szívproblémák kialakulásának - figyelmeztet egy amerikai orvos.

Dr. Vera Rigolin, a Chicagói Northwestern Memorial Kórház orvosa hangsúlyozta, hogy a változó korba lépő nőknél növekszik a szívproblémák kialakulásának a kockázata. Amíg a férfiaknál többnyire mellkasi fájdalmak jelzik a szív betegségét, addig a nőknél más, enyhébb tünetek jelentkeznek, például fáradtság, hányinger, hasi fájdalmak.

A szakértő szerint néhány klimaxos nőnél a legapróbb véredények közötti rész elzáródhat, amit nem lehet kimutatni a sztenderd teszteken, ezért egyéb vizsgálatokat kell végezni.

A változó korban lévő nők csökkenthetik a szívproblémák kialakulásának kockázatát, ha egészséges életmódot élnek - mondja Rigolin, aki hozzáteszi: azonnal abba kell hagyni a cigarettázást, sok gyümölcsöt és zöldséget kell enni, és hetente legalább háromszor kell mozogni.

Ezeken kívül azt tanácsolja, hogy évente legalább egyszer menjenek orvoshoz, és nézessék meg vérnyomásukat, vércukrukat és koleszterinszintjüket.