eur:
393.82
usd:
368.26
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Minden titkot kiadó mobiltelefon-alkalmazás

A lefotózott gyanútlan idegenek minden személyes adatához hozzájuthatnak a kamerával ellátott, internetes csatlakozásra alkalmas mobiltelefonok tulajdonosai, ha letöltik a legújabb arcfelismerő és személyazonosító alkalmazást.

A The Sun - a legnagyobb brit bulvárlap - hétfői beszámolója szerint a Recognizr nevű alkalmazás - amelynek elnevezése kissé torzított angol helyesírású, ám kiejtése alapján azt jelenti, hogy "Felismerő" - képes arra, hogy a telefonnal lefényképezettek portréját felkutassa és összevesse a legkülönfélébb közösségi portálokon, például a Facebookon vagy a Twitteren szereplő arcképekkel.

Ha megtalálja és felismeri, azonnal kiírja a telefon képernyőjére mindazon személyes adatokat, amelyeket az illető az adott portálon magáról közzétett - mindenekelőtt a nevét, de ha a lakcímét is közölte, akkor azt is.

A lapnak nyilatkozó adatbiztonsági szakértők elborzadva értesültek a svéd fejlesztésű alkalmazás, vagyis "app" megjelenéséről, mondván: a tudtuk nélkül lefotózott és a Recognizr segítségével azonosított áldozatokat a legkülönbözőbb visszaélések és bűncselekmények fenyegetik, beleértve a zsarolást, a zaklatást, sőt a betörést.

Simon Davies, a Privacy International nevű, a magánélet védelmére szakosodott londoni székhelyű emberi jogi csoport vezetője kijelentette, hogy a Reconizr a már most is létező veszélyeket "a végtelenségig fokozza".

Tom Gaffney, az F-Secure nevű szoftverbiztonsági szakcég vezetője szerint ez az "app" a nőket zaklatók álma.

Az alkalmazást kifejlesztő cég nem kívánt nyilatkozni a brit lapnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×