Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Három napig tartó teveszépségverseny

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Háromnapos ünnepségsorozaton választják ki az idei év legszebb tevéjét az Egyesült Arab Emírségekben.

Az Öböl-menti országokból tömegek érkeznek a teveversenyre, amelynek keretében mindennap 150 patás vonul a "kifutóra", majd az utolsó napon a döntőben maradók küzdenek egymással Adzsmán északi emírség tengerpartján. A két győztes gazdája luxuslimuzint, a további nyolc döntős készpénzt vihet haza. A díjnyertes állatokat elárverezik. A.hagyományos fesztivált még a kormány is támogatja, hogy elősegítse az régió kulturális örökségének megőrzését.

A tevefelvonulás ezenkívül lehetőséget nyújt arra, hogy az egyes törzsek tagjai találkozzanak egymással. Az egyes nomádok állami támogatást kapnak a tevetenyésztésért, az ősi állat vérvonalának megőrzéséért.

A versenyen a jószágokat ezernyi szempont alapján értékelik fajtájuktól függően. Az állatok testét öt képzeletbeli részre osztják, minden egyes darab megjelenésére egyenként maximum húsz pontot adhat a zsűri.

A legfontosabb tulajdonság a nyak hossza, a púp görbülete, a testfelépítés, a magasság és az összhatás. A tenyésztőknek esküt kell tenniük a vérvonal tisztaságáról és az állat tulajdonlásáról: "Esküszöm, hogy ez a teve helyi, nem keverék, tisztavérű és teljes egészében az én tulajdonom".

A versenyt követő árverésen egy-egy jó teve akár 18 millió dirhamos (874 millió forint) árat is elérhet. A teveszépségversenyt évente három alkalommal rendezik meg. A szervezők szerint a többi Öböl-menti országból is számos érdeklődő érkezik.