Nem érdemes ásványvizet inni, a csapvíz is tökéletes

Infostart
2010. február 26. 11:52
A palackozott ásványvizek 30-40 százaléka rossz minőségű, sőt egyes termékek kimondottan egészségre ártalmasak - derül ki az Interpress Magazin felmérésből. A vizsgálat azt igazolja, hogy nincs különbség az ásványvizek és a csapvizek minősége között - mondta a magazin felelős szerkesztője. Az alföldi vizek egy részében arzént találtak.

A magazin 19 ásványvizet - szénsavasat, enyhét és szénsavmenteset -, valamint 20 csapvizet vizsgált. A vizeket kémiai, biológiai, valamint érzékszervi vizsgálatnak is alávetették, egy gasztronómus kóstolta meg azokat.

A majdnem 40 minta 40 százaléka vagy a nem ajánlott kategóriába került, vagy gyenge minőségű volt. Fogyasztásra ajánlottnak csak a 30 százalékuk tekinthető - mondta Bauer Éva, az IPM felelős szerkesztője.

Az is kiderült, hogy az ásványvizek között éppúgy akad rossz minőségű, mint a csapvizek között, az Alföldön nyert vizekben ugyanis gyakran fordul elő például arzén. Nem érdemes tehát palackos vizet venni, hiszen abban is lehet a káros anyagból.

De nemcsak arzén fordulhat elő a minőséginek tartott termékekben, hanem még bakteriális szennyeződés is, annak ellenére, hogy a mintákat télen vették a kutatók.

Ugyanakkor a csapvizek néhol igen jó minőségűek, azaz vannak az országban olyan vízkivételi helyek, amelyek a vezetékes vizet ivók számára is kiváló minőséget biztosítanak.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást