eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Egyre több fiatal iszik gyógyszerre alkoholt Magyarországon (is)

Tavaly a korábbiaknál valamivel több drogos beteget kezeltek a Péterfy Sándor Utcai Kórházban - mondta az InfoRádiónak a toxikológiai osztály főorvosa. Zacher Gábor arról is beszélt, hogy az utóbbi időben jelentősen nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik kifejezetten kábítási célzattal egyszerre vesznek be nyugtatót vagy altatót és isznak rá alkoholtartalmú italokat.

Az elmúlt évben mintegy 1800 olyan beteget kezelt a kórház, akik valamilyen kábítószer miatt szenvedtek egészségkárosodást. Ezeknek mintegy 20 százaléka volt akut betegség - mondta az InfoRádióban a toxikológiai osztály vezetője. A szám magasabb a korábbiaknál.

Az utóbbi években ugyan csökkent az intravénás droghasználat, különösen a heroinhasználat, megjelentek azonban új szerek a piacon, mint például a Gina nevű partidrog, de növekedett a kokainfogyasztók száma is - mondta Zacher Gábor.

Egyre jellemzőbb azonban, hogy a fiatalok gyógyszerre fogyasztanak alkoholt, kifejezetten kábítás céljából. Ez egy 16 éves számára már kis mennyiségben is egészségkárosító lehet.

Zacher Gábor szerint ez főleg azon fiatalok körében fordul elő, akik szüleiktől azt látják, hogy az idegességre egyből valamilyen tablettát vesznek be.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×