Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Helikopterrel mentették meg a négy eltévedt magyar síelőt az Alpokban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Négy eltévedt magyar síelőt mentettek ki az olasz hegyi mentők kedden Itália északi részén, az Alpokhoz tartozó Zoncolan-hegyen.

Az olasz média beszámolója szerint a 17 és 20 év közötti magyar fiatalok - egy lány és három fiatalember - hétfő délután Friuli Venezia Giulia régió egyik síközpontjában hódoltak sportszenvedélyüknek. Eközben a sűrű ködben letértek a sípályáról, és az est beállta előtt már nem is találtak vissza oda; egy erdőben eltévedtek.

Riasztották a hegyi mentőket, akik éjfél előtt lavinaveszély miatt felfüggesztették a keresést, de mobiltelefonon keresztül tartani tudták a kapcsolatot az eltévedt síelőkkel.

Kedd reggel harminc fővel folytatták a keresést, és már a helyi polgári védelem egyik helikoptere is a bajba jutott magyarok felkutatására indult. Végül rábukkantak az eltévedt fiatalokra, s a helikopter csörlővel a fedélzetére vette, majd Udinébe szállította őket.

Különösebb bajuk nem esett, csak szervezetük hűlt ki kissé.

A hatóságok viszont fejenként 300 eurós pénzbírságot róttak ki rájuk. A bírság indoklása szerint egyrészt kihágást követtek el azzal, hogy záróra után a sípályán maradtak, másrészt nem voltak felszerelkezve azzal a helyzet-meghatározó eszközzel, amely éppen azért kötelező, hogy az eltévedt vagy megsérült síelőket a mentőalakulatok mielőbb megtalálják.