Teszt, amely megmutatja a nők biológiai óráját

Infostart
2010. február 23. 08:30
Hamarosan egy teszt segítségével ellenőrizhetik a nők az úgynevezett biológiai órájukat, pontosabban azt, hogy hány egészséges petesejt van még a petefészkükben. A termékenység-teszten még dolgoznak a kutatók.

Ausztrál kutatók azt ígérik, hogy hamarosan kapható lesz az úgynevezett petesejtóra, amely mintegy 12 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül majd. Mindez forradalmasíthatja a családtervezést, hiszen a nők így képet kapnak arról, még hány évig termékenyek.

A teszt a hormonszintből következtet a hátralévő termékeny évekre, és képet ad a nőknek arról, hogy milyen gyorsan ketyeg a biológiai órájuk.

A fejlesztők szerint mindez megvédi a nőket az igen drága, ráadásul a szervezetet is jócskán megterhelő mesterséges megtermékenyítési eljárástól.

A Nagy-Britanniában lévő, lombikbébi programot végző centrumok ugyan végeznek ilyen petesejtvizsgálatot, ám igen drágán.

A petesejtek az emberi szervezet legnagyobb sejtjei, több millió termelődik belőlük a lánygyermekek szervezetében, ám ebből csak 300-400 érik meg teljesen, egy ciklus alatt 1-2.

A teszt Ausztráliában már a jövő hónapban kapható lesz, és ha sikert arat, akkor várhatóan a világ többi részén is megpróbálják bevezetni a fejlesztők.