eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nincs magyarázat az újszülöttek testsúlyának csökkenésére

Megfordult a korábbi, közel öt évtizedes irányzat az Egyesült Államokban, egy friss tanulmány szerint ugyanis csökkenőben van a gyerekek születési súlya.

1990 és 2005 között átlagosan 52 grammal csökkent az újszülöttek súlya: 3441-ről 3389 grammra. Ezzel együtt a babák túlnyomó többségének születési súlya még mindig a biztonságos tartományban marad.

A trendvizsgálathoz Sara Donahue, a Bostoni Egyetem munkatársa és kutatócsapata közel 37 millió szülés adatait dolgozta fel. Az információk Kalifornia kivételével az összes szövetségi államra kiterjedtek.

A 2500 grammnál kisebb gyereket szülő nők aránya átlagosan nem változott, míg a 4000 grammnál nagyobb babát világra hozó nők aránya átlagosan 1,4 százalékkal csökkent az adott időszakban. Az utóbbi kedvező adat, mert a túl nagy újszülöttek sérülhetnek a szülés közben, és ilyenkor gyakrabban van szükség császármetszésre.

A születési súlyban tapasztalt csökkenés oka nem ismert, a kutatók által megvizsgált tényezők - például az anyai életkor, dohányzás, magas vérnyomás - egyike sem adott magyarázatot az új tendenciára.

A tanulmány az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat legutóbbi számában jelent meg.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×