eur:
395.1
usd:
371.8
bux:
66349.37
2024. április 16. kedd Csongor

Hazaengedik a buszbaleset sérültjeinek többségét

Ausztriában még ma hazaengedik a tegnapi buszbaleset kórházban ápolt sérültjeit.

Polacskó Dániel, a sítábor szervezője vasárnap délelőtt az MTI-nek telefonon nyilatkozott, s előző napi közlését pontosítva elmondta, végül nem három, hanem négy diákot tartottak bent megfigyelésre két osztrák kórházban.

A tanulókat vasárnap már kiengedik, jelenleg szervezik visszautazásukat a szállásra, hogy délután már ismét a többiekkel lehessenek - közölte. A két kórház húsz, illetve harminc kilométernyire van a szállástól.

A szervező elmondta, a csapat kitölti a sítábor hátralévő napjait, szerdáig maradnak.

Kérdésre beszámolt arról is, hogy a buszvezető, aki - mint fogalmazott - nincs túl jó lelki állapotban, a szálláson van, a busztársaság vezetője is a helyszínen tartózkodik. Jelenleg folyik a hatóság vizsgálata az útviszonyokról, hogy miként is történt pontosan a baleset - fűzte hozzá.

A sítáborozók busza szombat reggel szenvedett balesetet az ausztriai Karintia tartomány spittali járásában, az innerkremsi síterep térségében. A busz letért az útról, oldalára borulva állt meg az út menti árokban. A járművön a gimnázium 61 tanulója, négy tanára és 20 öregdiákja utazott. A buszon nem volt hólánc.

Polacskó Dániel, a sítábor szervezője szombaton az MTI-nek telefonon azt mondta: súlyos sérültek nincsenek, a kórházban megfigyelésre bent tartott diákok mellett további nyolc diák szenvedett kisebb sérüléseket. (Szombat kora délutáni osztrák jelentések szerint hárman súlyosan, 29-en könnyebben sérültek meg.)

A tartományi rendőrség az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében közölte, hogy a magyar busz a síkos útviszonyok miatt egy éles jobbkanyarban áttért az út bal oldalára és az árokba csúszott. A busz vezetője - egy 39 éves magyar férfi - nem fogyasztott alkoholt. Brigitte Lindermuth szóvivő az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy a buszon nem volt hólánc, pedig az az adott útviszonyok mellett kötelező lett volna. A sofőr ellen a rendőrség várhatóan feljelentést tesz gondatlanság miatt.

A turistabuszt üzemeltető Contibus busztársaság egyik vezetője szerint akkor is megcsúszott volna a jármű, ha lett volna hólánca. Gógán Attila a baleset helyszínéről nyilatkozva az MTI-nek azt mondta, a busz lassan, szinte lépésben haladt. Szerinte az osztrák hatóságok a hibásak, mivel az útszakasz teljesen jeges volt, nem volt letisztítva. Szerinte akkor kötelező feltenni a hóláncot, ha azt az útviszonyok megkövetelik, de egészen addig a szakaszig az út járható volt. Megjegyezte, hogy azóta már felsózták az utat.

A rendőrök visszavitték a gépkocsivezetőt a helyszínre, az autóbuszt elszállítják, tachográfját, vagyis a műszaki adatokat rögzítő úgynevezett feketedoboz tartalmát kiértékelik, megállapítják, hogy mekkora sebességgel haladt - közölte Gógán Attila. Mint mondta, a sofőr 12 éve dolgozik a cégnek, húsz éve jár autóbusszal, legkevesebb 15 éve emeletes buszt vezet. Kitért arra is, hogy a busz másfél éves és teljesen kifogástalan műszaki állapotban volt. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×