eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Medvék és farkasok Budakeszin

Új, korszerű kifutóval fogadta a Budakeszi Vadaspark Vackort és Móricot, a veresegyházi állatkertből február elején átköltöztetett két termetes medvét - közölte szerdán a medvekifutó ünnepélyes átadását követően a vadaspark vezetője.

Bene Zsolt elmondta, hogy a 3000 négyzetméteres kifutó megépítésével, illetve a profilváltással (korábban csak egy gímcsalád lakott a területen) elsősorban az állatok minél szélesebb körben történő megismertetése és megszerettetése a céljuk.

Mivel az állatkertek szívesen kisegítik egymást, a veresegyházi medvefarmról a 130 és a 300 kilós macin kívül hamarosan farkasok is érkeznek Budakeszire - tette hozzá. Mint mondta, a hegyoldalba vájt borospincékhez hasonlító medvebúvóhelyekkel és zárható medveházzal ellátott "medvetanya" építésének milliós nagyságrendű költségét a Pilisi Parkerdő Zrt. finanszírozta, a kivitelezést pedig egy speciális vállalkozás végezte a Magyar Állatkertek Szövetségének szakmai tanácsai alapján.

A fogságban született, de jó ideje emberek között élő medvéket komoly biztonsági előírásoknak megfelelő módszerekkel "védik meg" a látogatóktól- hangsúlyozta a Budakeszi Vadaspark ügyvezetője. Bármennyire is kedvesek ezek az állatok, elképesztő erejük és hatalmas körmeik révén komoly balesetet okozhatnak. Különösen a kerítésen benyúlkáló, az állatokkal való alapvető viselkedési szabályokat megszegő emberek válthatnak ki kiszámíthatatlan reakciókat a nagytestűekből, ezért erős, mélyen a földbe alapozott sodronyhálóval kerítették körbe a kifutót.

A stabil alapot az is indokolta, hogy a medvék rovarok és férgek után kutatva igen mélyen képesek leásni, ám ez nem veszélyezteti a 6 szál magasfeszültségű vezetékkel behálózott kerítést - tette hozzá az ügyvezető. Mint mondta, a medvék olyannyira tiszteletben tartják az általuk jól ismert villanypásztort, hogy a lábnyomok alapján kiderült: legalább egy méterrel beljebb közlekednek tőle. A kifutó és a látogatói útvonal között egyébként a kerítésen kívül egy kötélkordon is húzódik, és számtalan figyelmeztető táblát is kihelyeztek a biztonság érdekében.

Vackor és Móric a költözködés és az ünnepélyes kifutóavatás közötti hetekben megszokta és megszerette új helyét - fűzte hozzá Bene Zsol. A látogatók kedvencei napi 10-15 kiló élelmet, elsősorban péksüteményt, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amihez hetente egyszer főtt, állati eredetű takarmány társul.

Az igazgató úgy véli, hogy az új lakók, valamint a vadasparkban látható farkasok, rókák, borzok, görények, nyestek, mosómedvék és ragadozó madarak, illetve az állatsimogató egyre több látogatót, főleg gyermekes családokat csábít Budakeszire.

A tavaly kezdődött fejlesztési program során létesített, pelenkázóval felszerelt vizesblokk, az ingyenesen kölcsönözhető babakocsik és a gyermekek kényelmét szolgáló, húzható kiskocsik is ezt a célt szolgálják. A hétvégén a korábbinál egy órával tovább, délután 5-ig tart nyitva a vadaspark.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×