Sok nő szerint a nemi erőszak áldozata is hibás

Infostart
2010. február 16. 09:20
A nők több mint fele úgy gondolja, hogy a nemi erőszak áldozata is felelős azért, ami vele történik - derül ki egy brit felmérésből. Sokak szerint a provokatív tánc vagy a túl sokat látni engedő ruha viselése önmagában "felhívás keringőre."

Az áldozatokkal szemben a 18-24 év közötti korosztályba tartozók a legkevésbé elnézőek - derült ki egy, az erőszakot átélők rehabilitációjával foglalkozó szervezet, a több klinikát is üzemeltető Heaven ezerfős felméréséből.

A megkérdezett nők 71 százaléka szerint, aki ágyba bújik valakivel, annak vállalnia kell a felelősséget a tettéért; a férfiaknak csak 57 százalék vélekedett így. Tíz válaszadó közül egy úgy nyilatkozott, nem biztos abban, hogy erőszak miatt feljelentést tenne a rendőrségen, két százalékuk pedig kijelentette, hogy biztosan nem fordulna a hatósághoz.

A jelentésből az is kiderül, hogy a nők 14 százaléka szerint az erőszakról szóló beszámolók kitalált történet.

"A nők átfutják az eseteket és azt gondolják: ez részeg volt, ez meg rövid szoknyát viselt, én viszont nem csinálok ilyet, vagyis nem történhet meg velem. Az igazság azonban az, hogy bárki lehet áldozat, bármilyen körülmények között" - magyarázta Elizabeth Harrison, az egyik Heaven klinika vezetője.

Mi számít erőszaknak?

A kutatásban részt vett férfiak közül minden harmadik azt mondta: az nem erőszak, ha úgy fekszenek le a partnerükkel, hogy az nem akarja, 13 százalékuk pedig bevallotta, hogy volt már olyan nővel, aki annyira részeg volt, hogy nem tudta, mi történik vele.

Európában éppen Nagy-Britannia az, ahol a legkevesebb szexuális támadással vádolt embert ítélik el: csupán egyet minden 14 erőszak miatt feljelentett közül.