Elrettentő feliratok az alkoholtermékeken is?

Infostart
2010. február 16. 08:00
A mértékletes szeszfogyasztás egységeit fel kellene tüntetni a boltokban kapható alkoholtermékeken - a brit kormány azt tervezi, hogy így küzd a túlzott alkoholfogyasztás ellen.

A cigarettás dobozok már régóta tartalmaznak figyelmeztető feliratokat a dohányzás káros hatásairól, és ezeken gyakran azt is feltüntetik, hogy mi az a maximális mennyiség, amely még elfogadható.

A szigetország kormánya azt tervezi, hogy a főleg a fiatalok körében túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében az alkoholtermékeken is elhelyez figyelemfelkeltő feliratokat, amelyek több adatot is tartalmaznának: a többi mellett a fogyasztásra javasolt maximális mennyiséget, valamint a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásait.

A férfiak és a nők számára külön is meghatározná a brit kormány a napi ajánlott alkoholmennyiséget, mint ahogy azt is, hogy az adott termék, például egy üveg bor hány alkoholegységet tartalmaz.

A szigetországban az elmúlt években jelentősen emelkedett az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható megbetegedések száma.

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a 60 milliós lakosú szigetországban mintegy 10 millió embert veszélyeztetett a probléma miatt. Legtöbbjük középosztálybeli, és bort fogyaszt.