Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egészséges az optimizmus

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ritkábban lesznek náthások azok, akik optimistán élik az életet - állapították meg német tudósok, akik vizsgaidőszakban terhelt egyetemisták esetében térképezték fel állításukat.

Korábbi tanulmányok kimutatták: a stressz ártalmas az immunrendszerre nézve, a stressztől szenvedő emberek ezáltal pedig fogékonyabbak a betegségekre - emlékeztetett a kutatók egyike. "Tudni akartuk, fordítva is igaz-e, vagyis, hogy a fertőzés veszélye csökken a pozitív életszemlélet révén" - mondta Heiko Schulz pszichológus.

A Hamburg-Eppendorf Egyetemi Klinika és a Techniker Krankenkasse (TK) közös kutatásában 43 nő és 37 férfi vett részt, áltagos életkoruk 23 év volt. Az alanyokat - saját bevallásuk alapján - optimisták és pesszimisták csoportjára osztották. A kutatók kétszer - egy alkalommal a vizsgaidőszak alatt, majd még egyszer utána - vizsgálták a részvevőket aszerint, hogy mennyire "fertőzöttek". A szakemberek olyan egyértelmű tünetekre voltak kíváncsiak, mint például a bepirosodott orr, a köhögés és a torokgyulladás.

Mint kiderült, az optimista hallgatók nemcsak, hogy kevésbé stresszesen kezdték a számonkérés heteit, hanem jóval kevesebb tünetet produkáltak - számolt be Claus Vögele, a kutatásban szintén bevont Roehampton Egyetem munkatársa.

A kutatásban kizárólag csak a vizsgaidőszak által jelentett stresszfaktort vették figyelembe, messzemenő következtetéseket pedig nem akartak levonni - emlékeztettek a tudósok, akik megjegyezték: trendként azonban felismerhető, hogy a pozitív életszemlélet jó hatással van az egészségre.

A diákokon végzett felméréséhez hasonló eredményeket hozott egy idősek otthonában végzett hasonló kutatás. Az otthon optimista alkalmazottjai jobban bírták a feszültséget, és átlagosan két nappal rövidebb ideig voltak betegek pesszimista munkatársaiknál.