eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Múzeumnak adományozta bilincsét a letartóztatott fekete professzor

Henry Louis Gates jr., a Harvard Egyetem tanára, akit még tavaly nyáron tartóztatott le a rendőrség lakása előtt az elfogásakor használt bilincset a Smithsonian Intézet afro-amerikaiak történetét bemutató gyűjteményének adományozta.

A professzor azután került rendőri őrizetbe, hogy - kulcsát nem találva - erővel jutott be saját házába. Erre fölfigyelt egy szomszéd, és betörést gyanítva kihívta a rendőrséget.

A kiérkező hatóságok igazoltatni akarták Gatest, aki ezt először megtagadta, majd rasszizmussal vádolta a rendőröket, a fejükhöz vágva, hogy csak azért bánnak így vele, mert fekete. "Lám, így bánnak a feketékkel az Egyesült Államokban, maguk nem tudják, hogy kivel szórakoznak" - kiabálta, a tornácra is követve a távozó rendőrt, aki erre őrizetbe vette közrend megzavarásáért.

Az eset hatalmas vihart kavart az Egyesült Államokban. A Gates elleni vádakat később ejtették, a professzor pedig kibékült az ellene intézkedő rendőrrel, aki ekkor adta át a letartóztatáskor használt "kényszerítő eszközt".

Gates a The New York Times című napilapnak vasárnap elmondta: az Afrikai-amerikai Történeti Múzeumnak adományozta a bilincset.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×