eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Különösen a nőkre veszélyesek a rovarirtó szerek

Bizonyos típusú rovarirtó szerek növelik a nőknél a pajzsmirigy betegségeinek kockázatát, állapították meg amerikai kutatók.

A pajzsmirigy a szervezet energiafelhasználásában játszik fontos szerepet, megbetegedése gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

A Nebraskai Egyetem munkatársai Whitney S. Goldner vezetésével 16 500, Iowa államban és Észak-Kaliforniában élő nő egészségügyi adatait elemezték. A nők valamennyien olyan férfiak feleségei voltak, akik az 1990-es években korlátozottan forgalomba hozható rovarirtó szerek alkalmazására kaptak engedélyt.

A nők 12,5 százaléka számolt be pajzsmirigye megbetegedéséről, 7 százalékuknál alulműködés, 2 százalékuknál pedig túlműködés jelentkezett. Mint Goldner jelezte, az átlagnépesség körében csak 1-8 százalékos gyakorisággal diagnosztizálják ezeket a betegségeket.

A szakemberek 44-féle növényvédő szert vizsgáltak, ezek közül egyesek különösen emelték a kockázatot. A mezőgazdasági gombaölő szereknek kitett nők között például ebben a körben is 1,4-szeres volt a pajzsmirigy alulműködésére való kockázat növekedése.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy tanulmányukat nem úgy tervezték meg, hogy közvetlen ok-okozati összefüggést állapíthassanak meg, így ehhez további vizsgálatok szükségesek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×