eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

A stroke ellen is hatásos lehet a csokoládé

A csokoládé újabb jótékony hatását fedezték fel kanadai kutatók: a csokoládé csökkenti a stroke bekövetkeztének esélyét.

Huszonkét százalékkal kisebb eséllyel kapnak stroke-ot azok, akik hetente elfogyasztanak egy tábla csokoládét - állapították meg a Torontói Egyetem munkatársai csaknem 50 ezer ember adatainak átvizsgálása után. A kutatásból az is kiderült, hogy azoknál, akiknél - édesszájúságuk ellenére - mégis bekövetkezett az agyvérzés, az 46 százalékkal kisebb eséllyel volt végzetes.

A kutatók szerint a csokoládé jótékony hatása abból fakad, hogy gazdag flavonoidokban, antioxidáns hatású vegyületekben, figyelmeztetnek azonban, hogy azt nem sikerült pontosan megállapítaniuk, mi a megfigyelt összefüggés alapja.

További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, valóban csökkenti-e a csokoládé a stroke kialakulásának esélyét, vagy csupán arról van szó, hogy az egészségesebb emberek szívesebben fogyasztják a finomságot - magyarázta Sarah Sahib, az egyetem munkatársa.

Gustavo Saposnik, a kutatás másik szerzője emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a mértéktelen csokoládéfogyasztás elhízáshoz vezethet.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×