A stroke ellen is hatásos lehet a csokoládé

Infostart
2010. február 14. 09:00
A csokoládé újabb jótékony hatását fedezték fel kanadai kutatók: a csokoládé csökkenti a stroke bekövetkeztének esélyét.

Huszonkét százalékkal kisebb eséllyel kapnak stroke-ot azok, akik hetente elfogyasztanak egy tábla csokoládét - állapították meg a Torontói Egyetem munkatársai csaknem 50 ezer ember adatainak átvizsgálása után. A kutatásból az is kiderült, hogy azoknál, akiknél - édesszájúságuk ellenére - mégis bekövetkezett az agyvérzés, az 46 százalékkal kisebb eséllyel volt végzetes.

A kutatók szerint a csokoládé jótékony hatása abból fakad, hogy gazdag flavonoidokban, antioxidáns hatású vegyületekben, figyelmeztetnek azonban, hogy azt nem sikerült pontosan megállapítaniuk, mi a megfigyelt összefüggés alapja.

További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, valóban csökkenti-e a csokoládé a stroke kialakulásának esélyét, vagy csupán arról van szó, hogy az egészségesebb emberek szívesebben fogyasztják a finomságot - magyarázta Sarah Sahib, az egyetem munkatársa.

Gustavo Saposnik, a kutatás másik szerzője emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a mértéktelen csokoládéfogyasztás elhízáshoz vezethet.