eur:
393.95
usd:
370.02
bux:
65502.26
2024. április 19. péntek Emma

Elhunyt a frizbi feltalálója

Kilencvenéves korában elhunyt Walter Fredrick Morrison, a frizbi feltalálója. Morrisont az Egyesült Államok Utah állambeli otthonában érte a halál. A hírt a férfi jogi képviselője jelentette be. Fia azt mondta: apját, akinek daganatos megbetegedése is volt, jórészt az idős kor gyűrte le.

A Pluto Platter nevű játékát Morrison 1951-ben fejlesztette ki. A II. világháborúban pilótaként szolgált Morrison ötletet egy strandon született meg, amikor egy fémből készült süteményes tálcát dobált a menyasszonyának. Korábban már kísérletezett egy acélgyűrűvel, ám ez nem volt sikeres, a valódi áttörést a férfi a műanyag feltalálása után érte el.

A férfi először az utcán árulta a korongját, Los Angeles belvárosában, ám később szerződött a Wham-O céggel, az első hivatalos Wham-O játék 1957-ben készült el.

A frizbi szó (frisbee) 1959-ben lett bejegyeztetve, az első professzionális, kifejezetten sportolási céllal készített játék 1967-ben lett szabadalmaztatva. Ennek fejlesztését már nem Walter Fredrick Morrison végezte, hanem egy, a Wham-O alkalmazásában álló fejlesztő.

A frizbit ma már hivatalos sportként tartják számon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a négy részre bontott segélycsomagot, amely biztosítaná Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek támogatását. Mivel a tervezetet ellenzi a republikánusok trumpista szárnya, elsősorban az Ukrajnának juttatandó 61 milliárd dollár miatt, Mike Johnson házelnöknek a bizottság demokrata tagjaira volt szüksége, hogy a három radikális republikánus ne akadályozza meg annak túlélését. Hasonlóra évtizedek óta nem lehetett példa, ami jelzi, mekkora a széthúzás a republikánus képviselők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×