Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magas a vérnyomása? Focizzon!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olyan sportot keres, ami jót tesz a szívének, és segíthet csökkenteni a koleszterinszintjét? Felejtse el a kocogást vagy a különféle súlyok emelgetését, és focizzon!

Több kutatás eredményei is bizonyítják, hogy a futball egészséges: a játék során végzett mozdulatok, így a rúgások, fordulások és sprintek hatékonyabbak sok edzésprogramnál.

Focizás közben a játékosok gyakran megállnak, majd hirtelen mozgásba lendülnek, ami segít az állóképesség fejlesztésében és a zsírégetésben - magyarázta a Koppenhágai Egyetem munkatársa, Peter Krustrup.

A kutatásból, amelyben a professzor is részt vett, az is kiderült, hogy a foci segít csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának esélyét, mivel csökkenti a vérnyomást és a vérben lévő koleszterin mennyiségét, ráadásul fogyni is lehet vele.

"A futball hat a szív- és érrendszerre: sokkal nagyobb mértékben befolyásolja az oxigénfelvételt, a szívműködést, a vérnyomást, a koleszterinszintet és a zsírtömeget, mint az erősítés vagy a kocogás" - magyarázta Peter Krustrup, aki szerint a labdarúgást az orvosok akár terápiás céllal is javasolhatják a betegeiknek.

A professzor saját kutatása mellett ötven másik vizsgálat eredményeit vetette össze. Az egyik ilyen során a kutatók arra kértek 47 magas vérnyomással küzdő férfit, hogy focizzanak vagy fussanak hetente kétszer egy órát három hónapon át. A kísérlet végeztével kiderült, hogy a futballozók vérnyomása átlagban kétszer annyival csökkent, mint a kocogóké.