eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Miért baj, ha túl édesszájú a gyerek?

Az édességet a szokásosnál is jobban kedvelő gyerekek családjának kórtörténetében nagyobb valószínűséggel szerepel alkoholizmus, ők maguk több depressziós tünetet jeleznek - idézte szerdai cikkében amerikai kutatók tanulmányát a LiveScience című tudományos portál.

A kutatók szerint az édes íz és az alkohol hasonló jutalmazási központokat aktivál az agyban.

"Tudjuk, hogy az édes íz minden gyerekben kellemes érzést vált ki. Ráadásul a gyerekek egyes csoportjait alapvető biológiájuk okán különösen vonzhatja az intenzív édesség" - mondta Julie Mennella, a philadelphiai Monell Chemical Senses Center munkatársa.

Az Addiction című szakfolyóiratban most publikált vizsgálatában Mennella 300, öt és tizenkét év közötti gyerekkel kóstoltatott cukros oldatokat. A gyerekeknek ki kellett választaniuk, hogy az ötféle cukrossági fokozatú italból melyiket kedvelték leginkább. A résztvevők ezen kívül depresszióval kapcsolatos kérdésekre is válaszoltak, édesanyjukat pedig a családban előforduló alkoholproblémákról kérdezték ki.

A gyerekek mintegy felénél a szülő, testvér, nagyszülő, nagynéni vagy nagybácsi alkoholfüggő volt, a gyerekek negyedénél pedig depresszióra utaló tüneteket találtak. 37 gyereknél mindkét tényező fennállt, ők választották a legédesebb ízt, a 24 százalékos cukoroldatot, amely 14 teáskanál cukornak felel meg egy pohár vízben. Ez több mint kétszerese egy üdítő cukorkoncentrációjának. A többi gyerek átlagosan a 18 százalékos oldatot választotta kedvencnek.

A tanulmány további szakaszában a cukor fájdalmat csökkentő hatását vizsgálták. A gyerekeknek hideg vízben kellett tartaniuk kezüket, miközben vagy vizet, vagy cukoroldatot vettek szájukba. A depressziós tüneteket nem mutató gyerekek 36 százalékkal hosszabb ideig tűrték a fájdalmat cukros oldattal, mint nélküle. A depressziós tüneteket mutató gyerekeknél nem mutatkozott ilyen eltérés, azaz kevésbé csökkentette fájdalmukat az adott édességű cukoroldat.

A kutatási eredmény rávilágít, hogy egyes gyerekeknél nehezebb az édes ízek, cukros ételek és italok fogyasztásának csökkentése, mint másoknál, amit a szülőknek és nevelőknek érdemes figyelembe venniük az étrend kialakításánál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×