eur:
395.33
usd:
366.33
bux:
65412.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A negyveneseknek sem árt védekezni a nem kívánt terhesség ellen

Rosszul gondolkodnak azok az idősebb nők, akik azt hiszik, hogy a negyvenes éveikben már nem kell ügyelniük a fogamzásgátlásra, mert nem eshetnek teherbe.

A brit Family Planning Association, azaz a családtervezési egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy az életkor önmagában még nem jelent terméketlenséget.

Noha a negyvenes vagy akár az ötvenes éveikben járó nők körében ritkábban jön létre terhesség, a nők ebben a korban még nem váltak terméketlenné, azaz ügyelniük kell a fogamzásgátlásra, ha nem akarnak gyermeket.

Angliában és Wales-ben a 40 és 44 év közötti nők nagyjából ugyanolyan számban végeztetnek terhességmegszakítást, mint a 16 év alatti lányok. 2008-ban mindkét csoportban 1000 nőre 4 abortusz jutott.

A 40 feletti nők gyakran a magzat károsodása miatt vétetik el gyermeküket, ebben a korban ugyanis már sokkal gyakoribbak a rendellenességek. Az egyesület ugyanakkor megállapította azt is, hogy az idősebb nők közül sokan azért folyamodnak ehhez a veszélyes beavatkozáshoz, mert nem védekeztek a terhesség ellen, mivel azt gondolták, ők a koruk miatt már nem termékenyülhetnek meg.

A társaság ezért figyelemfelhívó kampányt indít a 35 év feletti nők védekezése érdekében. Ebben a többi mellett azt közlik, hogy ebben a korban minden szokványos védekezési eszköz használható.

Nagy-Britanniában a tinédzserkori terhesség és terhesség-megszakítás is igen nagy problémát okoz. A legnagyobb termékenységi rátával a szigetországban a 30 és 34 év közötti nők rendelkeznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×