Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Valentin-nap: "Maradnék inkább a kutyával!"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden ötödik felnőtt a partnere helyett kedvenc háziállatával töltené a Valentin-napot. A megkérdezett franciák közül azonban csupán minden tizedik, a magyaroknak pedig csak nyolcada választaná ezt a lehetőséget a szerelmesek napján - állapította meg a Reuters és az Ipsos közös nemzetközi felmérése.

A közvélemény-kutatás során 23 országból 24 ezer felnőttet kérdeztek meg arról, kivel töltené szívesebben a február 14-i Valentin-napot: társával vagy háziállatával. Az összes megkérdezett 21 százaléka részesítené előnyben társként házi kedvencét az emberi társhoz képest.

A felmérés szerint az életkor és a jövedelem jobban befolyásolta a választ, mint a nemzetiség. A fiatal, kisebb bevételű emberek inkább választották a romantikus napra társként háziállatukat, mint partnerüket.

A 35 év alattiak 25 százaléka, a 35-54 évesek 18 százaléka, az 55 év fölöttieknek pedig csak 14 százaléka töltené házi kedvencével ezt a napot. A háziállatukat választók között nagyobb arányban voltak az alacsony jövedelműek (24 százalék), mint a magas jövedelműek (20 százalék). A férfiak és a nők választásában nem találtak jellemző különbséget a kutatók.

A felmérésben szereplő országok közül leginkább Törökország lakosai választanák a házi kedvencet Valentin-napi társnak (49 százalék), őket követik az indiaiak 41 százalékkal és a japán válaszadók 30 százalékkal.

A középmezőnyben található Kína (29 százalék), az Egyesült Államok (27 százalék), Ausztrália (25 százalék), Dél-Korea és Lengyelország (23 százalék), Olaszország (22 százalék), Csehország és Kanada (20 százalék), Spanyolország és Argentína (19 százalék), Brazília és Nagy-Britannia (18 százalék), Oroszország (17 százalék), valamint Belgium és Svédország (15 százalék).

A lista másik végén Németország, Magyarország, Hollandia, Mexikó és Franciaország lakosai rendre 14, 12, 12, 11 és 10 százalékban részesítenék előnyben társként háziállatukat partnerükkel szemben "a szerelmesek ünnepén".