eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Miből készül a hamburger?

Aggasztó képet tárt fel a különböző brit vidéki régiókban élő gyerekek élelmiszerekkel kapcsolatos tudásáról egy nemrég közzétett kutatás. Bár a kicsik a különböző növények és állatok fotóit többnyire jól felismerték, gondot okozott neki a hamburgerhús vagy a joghurtok alapanyagának azonosítása.

A Cornish Mutual megbízásából készült kutatás során Devon, Cornwall, Somerset és Dorset régióban élő hat és nyolc év közötti gyerekeket kérdeztek meg az általuk mindennap fogyasztott élelmiszerek eredetéről. Az ezer kisgyerek részvételével készült felmérés szerint sokuknak gondot okoz ezek alapanyagának ezek alapanyagának azonosítása.

Az eredmények szerint a gyerekek többsége képek alapján felismerte az élelmiszer alapanyagul szolgáló növényeket és állatokat. A kicsik 97 százaléka azonosítani tudta a bárányt, 98 százalékuk a csirkét, 99 százalékuk a disznót és 100 százalékuk a tehenet. A növények körében is jó, igaz közel sem ennyire jó arányokat mértek. A skála az esetek 98 százalékában felismert sárgarépától, és hasonló arányban azonosított kukoricától a csak 44 százalékos arányban eltalált fehérrépáig terjed - számolt be az ELTE TÁTK hírlevele.

A már kész élelmiszerekkel komolyabb gondok adódtak. Csak négyből egy gyerkőc találta el például, hogy a marhaburger marhahúsból készül, 43 százalék, hogy a fagylalt alapja a tej vagy tejszín, és éppen kétharmaduk tudta, hogy a burgonyaszirom alapanyaga a krumpli.

Néhányan olyan bizarr válaszokat is adtak, mint hogy a chips nyúlhúsból vagy bárányból készül, a fagyi pedig sajtból, levegőből vagy halból, míg többen úgy vélték, a bacon alapja a ló húsa, a tojások a báránytól származnak, a sajt az egerektől, sőt pillangóktól ered, a joghurtot pedig pulykából vagy kacsából készítik.

A kutatás célja volt, hogy felmérje a kicsik zöldségekkel, húsfélékkel kapcsolatos ismereteit. Mivel a megkérdezett gyerekek Nagy-Britannia vidéki régióiban élnek, tudatlanságuk vagy épp figyelmetlenségük mindenképpen jelzésértékű.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×