Ítéletidő az Egyesült Államokban

InfoRádió / MTI
2010. február 7. 19:08
Megszűnt ugyan a havazás az Egyesült Államok keleti partvidékén, de a korábban leesett hómennyiség miatt több mint százezer háztartás maradt áram nélkül Pennsylvania, New Jersey és Virginia szövetségi államban.

Washingtonban és környékén a hóréteg vastagsága helyenként elérte a 80 centimétert. Az utakat megnyitották ugyan, de a hatóságok figyelmeztették a lakosokat, hogy a nagy hidegben az autópályák továbbra is csúszósak és veszélyesek.

A Washington-Baltimore térség három fontos repülőtere közül kettő továbbra is gyakorlatilag zárva van a 30 órán át tartó hóesés után. A Washington-Baltimore nemzetközi repülőtéren vasárnap a járatok többségét törölték. A Washington melletti Dulles repülőtér csak korlátozott számban fogadott járatokat. A fővárosban leállt a buszközlekedés, a metró is csak a föld alatti szakaszokon közlekedik.

Washington térségében több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül, miután a nehéz, nedves hótömegek alatt fák dőltek a vezetékekre. Több ház teteje beomlott.

A napsütötte washingtoni utcákban többen közlekedtek gyalog, mint autóval a kihalt utcákon. Az elővárosi övezetekben volt, ahol 81 centiméternyi hó hullott, évtizedek óta ez volt a legnagyobb hóesés az Egyesült Államok fővárosában.

Pénteken a havazás miatt bezárták az iskolákat, és hosszú sorok kígyóztak az üzletekben, hogy bevásároljanak a vasárnap esti Super Bowl amerikaifutball-mérkőzés alkalmából rendezendő szokásos partira. Az áramszünet miatt azonban százezrek kényszerültek lemondani a közvetítésről.

Virginia és Maryland szövetségi államokban, valamint a fővárosban a hóesés miatt vészhelyzetet rendeltek el, ami lehetővé teszi akár a nemzeti gárda bevetését.

A meteorológusok előrejelzése szerint kedden vagy szerdán újabb hóvihar érkezése várható a keleti part középső vidékén, és tovább tart a csikorgó hideg.