Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milliárdokat takarít meg az egészségügyi kassza - a söröskriglivel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vendégek a jövőben is összetörhetik egymást a brit kocsmákban, de söröskriglijeiket nem. A törhetetlen korsót egyenesen a brit kormány belügyminisztere, Alan Johnson mutatta be a sajtónak méghozzá igen büszkén. Az illetékesek szerint a találmány révén a szigetország egészségügyi kasszája milliárdokat takaríthat meg

Évente mintegy 87 ezer, tört üveggel súlyosbított kocsmai verekedés tör ki a brit ivókban, ami a résztvevők közül sokakat kórházba juttat.

"Borzalmas sérüléseket okoz az üveg. Remélem, hogy az újdonság véget vet az ilyen verekedéseknek" - mondta Johnson, aki a vágásmentes krigliknek rögvest nem is egy, hanem két prototípusát tárta a nyilvánosság elé. Az egyik fala gyantaréteggel megerősített, a másik pedig az autók szélvédőjéhez hasonló technológiával készül. Mindkettőt nehéz eltörni, de ha mégis sikerül, szúró-vágó fegyvernek alkalmatlanok, mert a szilánkok nem hasadnak le, az egész korsó egyben marad, csak repedezetten.

A kocsmáknak nem lesz kötelező a "tompa" korsók bevezetése. Az újdonságot még tesztelik tartóssága, biztonságos volta tekintetében.

A statisztikák szerint Nagy-Britanniában az erőszakos cselekmények fele alkoholhoz kötődik, aki pedig kocsmában van, vagy annak közelében, ötször nagyobb eséllyel keveredhet verekedésbe.

A kocsmák várhatóan örvendeznek a békés korsóknak. "Egy alkalommal akkora harc robbant ki nálunk, hogy egyetlen perc alatt ötven korsónkat törték ripityára" - mondta az AP amerikai hírügynökségnek az Elephant Head (Elefántfej) nevű kocsma csaposa. A vendéglő Londontól kicsit északra van, igen verekedős vidéken.

Nem csak a garázdaságban semmisülnek meg azonban a hagyományos üvegkorsók, a normál használat is soknak "összetöri karrierjét".

A korsótörés problémájával már jó ideje foglalkoznak a szigetországban, és persze felmerült a műanyagkorsó is, ám a vendégek ki nem állhatták, mert meleg, az üveg viszont kellemes tapintású, mert hűvös - magyarázta az AP-nek a biztonsági korsók egy fejlesztője.

Az autók szélvédőjéhez hasonlatosan kétrétegű üvegkorsóknak a biztonságon túl az is előnyük, hogy tovább tartják hűsen a sört.