Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Különlegesség\" lett a nápolyi pizza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hivatalos uniós elismerést nyert, megkapta a "garantáltan hagyományos különlegesség" (traditional speciality guaranteed, TSG) termékminősítést a nápolyi pizza. A délolasz város pizzasütői érthetően örömmámorban úsznak.

A meghatározott térségből származó alapanyagból vagy sajátos eljárással készített termékekre - például a tokaji borra - a védett eredet-megjelölés, illetve a védett földrajzi eredetjelzés szolgál az Európai Unióban. Emellett azonban az igazoltan hagyományos helyi eljárás szerint készülő ételkülönlegességeket is megjelölhetik, ami egyben minőségi garanciát is jelent.

Ez utóbbi kategóriába került most a nápolyi pizza, amelynek pontosan meghatározott arányokban kell tartalmaznia oreganót, bazsalikomot, illetve mozzarellát.

A tésztaanyagban egy liter vízhez 50 gramm só, 5 gramm élesztő és 1,8 liter liszt dukál. A pizza átmérője nem lehet nagyobb 35 centiméternél, a sütőedény nem lehet magasabb 2 centiméternél. Az elkészítés egyes fázisaihoz is kötelező időmennyiséget határoztak meg.

"Nagy győzelem ez Olaszország számára" - lelkendezett Rómában a hivatalos minősítési okmányok brüsszeli aláírása után Luca Zaia mezőgazdasági miniszter.

"Végre elismerték a pizzánkat!" - mondták nápolyi pizzasütők, hozzátéve, hogy senkinek nem akarják megtiltani a pizzakészítést, de ha azt nápolyinak nevezik, akkor be kell tartani a receptelőírásokat.

Az olasz finomságok közül eddig a pármai sonka és a mozzarella sajt büszkélkedhetett védett eredet-megjelöléssel.