Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szexizmussal vádolják az osztrák hadsereget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Botrányt okozott az osztrák hadsereg toborzófilmje, amelyben egy tank után rohanó fiatal nőkkel reklámozzák a katonai szolgálatot.

A rövid videofilm kezdő képkockáin kopasz, izmos férfi látható, amint négy fiatal nő között ül egy gépkocsi orrán. "Kocsikázni" hívja őket, amikor hirtelen felbukkan egy harckocsi, benne két katonával. "Na, lányok, jöttök egy körre?" - kérdezi az egyik. A tank elindul, a fiatal nők utánaszaladnak, faképnél hagyva az autóst. "Felejtsd el, mi a nagy dolgokra hajtunk" - kiáltja még neki oda az egyikük.

A film nem került a televíziók képernyőjére, felbukkant viszont a YouTube-on és más fájlmegosztó portálokon. Újságírók, politikusok és feminista szervezetek felháborodottan tiltakoztak miatta. Szerintük a videó a nőket szexuális tárgyként ábrázolja, s arra utal, hogy a hadseregben a nőket hátrányosan megkülönböztető légkör uralkodik. "Mintha csak visszamentünk volna az időben hatvan évet" - fogalmazott egyikük.

A reklám készítője máshogy látja a helyzetet. "A filmünk olyan ostoba, hogy az már zseniális" - védekezett. Hozzátette: a reklám kiválóan alkalmas arra, hogy megszólítsa a célközönséget, a 14-18 éves korosztályt.

Tovább rontotta a helyzetet, amikor kiderült, hogy a hadsereg egy szilveszteri fogadásán is levetítették a filmet, magas beosztású tisztek előtt, de ott sem emelt szót ellene senki. Norbert Darabos védelmi miniszter vizsgálatot indított és fegyelmi intézkedéseket helyezett kilátásba.

A videó egyébként a megtévesztésig hasonlít az ukrán hadsereg egyik reklámfilmjére, amelyben egy ukrán tank látványa csábít el ukrán lányokat egy ukrán legénytől és autójától.