eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A könnyű bor csökkenti a bélrák kockázatát

A mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz a szívnek, de ha kisebb alkoholtartalmú bort iszunk, akkor a rosszindulatú daganatok kockázatát is csökkenthetjük. A könnyű borok jótékony hatásáról a World Cancer Research Fund (WCRF) legújabb közleménye számol be.

Évek óta több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a rendszeres, de csupán főétkezésekhez fogyasztott, egy-egy pohár bor csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Más vizsgálati adatok viszont azt bizonyították, hogy az alkohol többféle rosszindulatú daganat esélyét fokozza.

A rákkutatók legújabb tanulmányukban most azt hangsúlyozzák, hogy ha az erősebb borok helyett alacsonyabb alkoholtartalmú borra térünk át, lényegesen kisebb a rákbetegség veszélye. Az alkohol fogyasztása főleg a vastagbéldaganat gyakoribb előfordulását okozza, de az emlőrák esélyét is növeli.

Az Egyesült Királyságban a borivás szokásának elterjedése az utóbbi évtizedekben a rákkutatók szerint évente 30 000-40 000 rosszindulatú megbetegedést okozhat. Ennek jelentős része vastagbélrák és a szakemberek azt gondolják, hogy az emésztőrendszer rosszindulatú daganatos betegségeinek gyakoriságát a könnyebb borokra áttérés mérhetően csökkenthetné.

A mérsékelt alkoholfogyasztás férfiak esetében napi két borospohárnyi italt jelent, a nőknek ennek a fele javasolt. Rachel Thomson és munkatársai hangsúlyozzák, hogy ha valaki a 14 százalék alkoholt tartalmazó ausztrál chardonnay helyett valamilyen könnyű, 10 százalékos német rizlingre tér át, határozottan jót tesz az egészségének. Számításaik szerint ezzel a bélrák kockázata hét százalékkal lesz kisebb.

"Ha az Egyesült Királyságban mindenki, aki töményebb bort iszik, átváltana a könnyebb borokra, évente sok száz rosszindulatú daganatot lehetne megelőzni" - mondotta a munkacsoport vezetője. "Jó volna elérni, hogy a bevásárlóközpontok, az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek figyelembe vennék ezt a szempontot is, olyan borválasztékot kínálva, ami lehetővé teszi az egészségesebb borfogyasztást".

A WCRF szakértői szerint ez a tanács nem csak a borra, hanem minden szeszfélére vonatkozik. Az is kiderült, hogy tanulmány megjelenése után a sok alkoholt tartalmazó argentin, chilei és ausztrál borok forgalma érezhetően csökkent.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×