Növényvédő vegyszer a legújabb partidrog

Infostart
2010. február 2. 16:07
Egyre szélesebb körben terjed az eredetileg növényeknek fejlesztett vegyszer, a legálisan kapható új partidrog, melynek hatása egyelőre még az orvosok előtt is ismeretlen - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

A mefedron nevű vegyszer csak a jéghegy csúcsa, mivel a hasonló szerkezeti csoportba tartozó vegyületek jelentősen vannak jelen a partidrogok között, és ezeket a headshopokban legálisan lehet beszerezni - közölte az InfoRádióval Zacher Gábor.

A Péterffy Sándor utcai kórház toxikológus főorvosa kiemelte: ezek a szerek 2-3 éve jelentek meg a piacon, és az amfetamin származékokat próbálja kiszorítani, eddig sikerrel. A mefedron eredetileg műtrágyaként használandó, rá is van írva, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas, és ezzel az eladó védi magát - tette hozzá.

Sok mindent még nem tudnak ezekről a szerekről a szakemberek, de az már ismert, hogy hallucinogén jellegűek, pszichedelikus élményeket okoznak, és esetenként érösszehúzódást idéznek el, ami így a szívműködés zavarihoz is vezethet - fejtette ki Zacher Gábor.

A toxikológus hangsúlyozta: ezt a szert is túl lehet adagolni, pár alkalommal találkoztak ilyen esettel a nemzetközi szakirodalomban, de nem egyértelmű, hogy ezekben más körülmények is közrejátszottak-e.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást