eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Imádkozáskor is spórolni kell

A muzulmánok ima előtti rituális mosdásának vízigényét hivatott csökkenteni egy malajziai cég által kifejlesztett gép.

A gazdagon díszített, zöld készülék automatikus érzékelőkből és mosdótálakból áll. Az 1,65 méter magas gép, amely Korán-részleteket is recitál, a gyártó szerint 1,3 literre csökkenti az egy mosakodáshoz szükséges vízigényt.

A rituális mosakodás a muzulmánok számára kötelező gyakorlat a napi öt ima mindegyike előtt: megmossák arcukat, karjukat és lábukat, mielőtt imádkozni kezdenének.

Igen ám, csakhogy ez igen nagy vízfogyasztással járhat. Mint Anthony Gomez, a készüléket kifejlesztő AACE Technologies vezetője elmondta, a több percig tartó tisztálkodás közben gyakran végig nyitva vannak a csapok.

"A mekkai zarándoklat ideje alatt kétmillió hívő hozzávetőleg 50 millió liter vizet használt fel naponta erre a célra. Az új gép bevezetésével napi 40 millió liter megspórolható lenne" - ecsetelte a két év alatt 2,5 millió dollárból (485 millió forintból) kifejlesztett termék bemutatóján a maláj fővárosban.

A világon jelenleg több mint 1,7 milliárd muzulmán él, közülük legtöbben a vízben szegény Afrikában és Közel-Keleten. Az AACE Technologies elsősorban e két régió tehetősebb országaira számít a darabonként 3-4 ezer dollárba (580-775 ezer forintba) kerülő készülék értékesítésénél.

Dubaj már érdeklődött is a termék iránt, amelyet első körben repülőtereken állítanának fel. Az AACE úgy tervezi, hogy irodáknak és mecseteknek is értékesít falra szerelhető, hat berendezésből álló egységeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×