Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A többség szerint nem tesznek eleget a kormányok az éghajlatváltozás ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak minden harmadik ember gondolja úgy a fejlett országok lakosai közül, hogy a kormánya a megfelelő lépésekkel és ütemben próbálja megakadályozni a globális éghajlatváltozást. Magyarországon kisebbségben vannak azok, akik ebből a szempontból jónak ítélik vezetőik tevékenységét - derül ki az Ipsos Globalnak a Reuters számára készített felméréséből.

A világ GDP-jének 75 százalékát képviselő 23 országban a 2009. decemberi koppenhágai éghajlatvédelmi konferencia előtt, közben és után 24.000 felnőtt — országonként ezernél több válaszadó — részvételével végzett felmérés szerint a polgárok 65 százaléka nem hisz abban, hogy kormányuk a megfelelő lépésekkel és ütemben próbálja megakadályozni a globális éghajlatváltozást.

A 23 ország közül mindössze három vizsgázott sikeresen állampolgárai szerint — a legpozitívabb minősítést Kína (86 százaléka), valamint India (60 százaléka) és Törökország (54 százaléka) kapta. Magyarországon kisebbségben vannak (23 százaléka), akik ebből a szempontból jónak ítélik a kormány tevékenységét.

Demográfiai megoszlás szerint leginkább a nők (67 százalék, a férfiak 63 százalékához képest), az idősebbek (az 55 év felettiek 69 százaléka), valamint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők (67 százalék a közepes és magasabb jövedelműekhez 63-63 százalékához képest) értenek egyet a legkevésbé azzal, hogy kormányuk a megfelelő lépésekkel és ütemben próbálja megakadályozni a globális éghajlatváltozást.

A felmérésben részt vevő országok: Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Magyarország, India, Olaszország, Japán, Mexikó, Lengyelország, Oroszország, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Cseh Köztársaság, Hollandia, Nagy Britannia, Egyesült Államok és Törökország.