Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vilmos herceg királyképző tanfolyamon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három magas rangú szakértőt bízott meg unokája, Vilmos trónörökös királyjelölti formába hozásával a brit uralkodó.

A brit trón első számú várományosa II. Erzsébet királynő legidősebb fia, Károly herceg. Időről időre lábra kapnak azonban híresztelések az esetleges generációs ugrásról, vagyis arról, hogy Erzsébet után Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az idén 28 éves Vilmos örökölné a koronát.

Ezt az udvar rendre és a legnagyobb határozottsággal cáfolja, ám tény, hogy a királyi légierő kötelékében szolgáló Vilmos - aki épp a minap szerezte meg helikopterpilóta-képesítését - egyre több "királyi" megbízatást teljesít. A hónap közepén például nagymamája nevében és képviseletében járt hivatalos úton Új-Zélandon, és ezt összekötötte egy nem hivatalos - viszont annál zajosabb sikert arató - ausztráliai látogatással is.

Mindkét ország alkotmányosan elismert államfője II. Erzsébet királynő, és az lesz majdani V. Vilmos király is - hacsak az új-zélandi és az ausztrál alattvalók addig nem döntenek úgy, hogy inkább köztársaságban akarnak élni.

Mindenesetre - a News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap értesülése szerint - a királynő máris felkért három, igen magas rangú udvari és diplomáciai szakértőt arra, hogy Vilmosból méltó királyjelöltet faragjanak.

Az udvari körökben csak "Három Bölcsként" emlegetett stábot Sir David Manning, Tony Blair volt miniszterelnök egykori külpolitikai főtanácsadója, valamint Lord Janvrin és Christopher Geidt, az uralkodó előző és jelenlegi személyi titkára alkotja.

A cél egyelőre az, hogy az ausztráliai és az új-zélandi látogatás nagy sikerére alapozva Vilmosból utazó királyi nagykövetet neveljenek. A lap bennfentes forrása szerint a fiatal trónörökös elszántan küzd azon szóbeszéd ellen, hogy "árnyékkirályi" szerepre törekedne, de tudatában van királyi kötelezettségeinek.

A News of the World értesülései szerint Manning diplomáciai és külpolitikai ügyekben okítja a herceget, Janvrin a jótékonysági tevékenységre összpontosít, Geidt feladata pedig a stratégiai nevelés és a monarchia működési gépezetének megismertetése a trónörökössel.