Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lelőtték az eltévedt jegesmedvét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az izlandi rendőrség, esetleges támadástól félve, lelőtte azt a fiatal jegesmedvét, amely Grönlandról kóborolt el, és kötött ki az 500 kilométerre lévő szigetországban.

Az állatot egy gazdaasszony vette észre egy fjord mentén fekvő farmján Izland északi részében; alig száz méter választott el a jegesmedvétől. Tüstént riasztotta a rendőröket, akik nem tanakodtak sokat, végeztek az állattal. Elmondásuk szerint nem volt más választásuk, mivel az időjárási körülmények miatt lehetetlen lett volna élve befogni a ragadozót - írta a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása.

Bár Izlandon nem fordulnak elő jegesmedvék, 2008-ban néhány héten belül két példány is megtette jégtáblákon sodródva a Grönland és a szigetország közötti nem csekély távolságot. Azokat is lelőtték a rendőrök.

A jegesmedvék az egész Északi-sarkvidéken megtalálhatók. Egész évben a jégtakarón, jégtáblákon élnek. Más medvékkel ellentétben szinte kizárólag hússal táplálkoznak. Nem félnek az embertől, ezért veszélyes vadállatokként tartják őket számon.

A lelövésüket ellenzők száma mégis nagy, hiszen alig 20 000-25 000 példány maradt már csak a Földön, és 2006 óta szerepelnek a veszélyeztetett állatfajok Vörös Könyvében.

Mivel az élőhelyüket jelentő jég a felmelegedés miatt gyors ütemben zsugorodik, félő, hogy állományuk tovább csökken majd. A tengerek szennyeződése és a fokozódó hajóforgalom is rossz hatással van az állományra.