eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Oltani vagy nem oltani az újinfluenza ellen? Még mindig ez a kérdés!

Erősen megosztott az orvostársadalom véleménye a H1N1 vírus okozta betegséget és a járvány kezelését illetően - erősítette meg egy nemzetközi kutatás. Sok szakember szerint az oltás nem javasolt, a kormányok fellépése nem elég hatékony, ráadásul a média túldramatizálja a helyzetet.

A piacelemző Synovate kilenc országban készített, a helyi orvosok véleményét vizsgáló kutatása szerint az egészségügyi szakemberek továbbra is megosztottak a H1N1 vírusfertőzés megakadályozására kifejlesztett védőoltás alkalmazását illetően - tudósít az ELTE TÁTK hírlevele.

A megkérdezett brit, francia, német, olasz, spanyol, amerikai, kínai, tajvani és indiai doktorok 62 százaléka véli úgy, hogy a vakcina hatékony védelmet nyújt a betegséggel szemben, 27 százalékuk bizonytalan az eredményességet illetően, 11 százalék pedig úgy gondolja, a védőoltás egyáltalán nem segít a megelőzésben.

Megosztottságukat illetően nem csoda, hogy a felmérésben részt vevő egészségügyi szakembereknek alig több mint a fele, összesen 51 százaléka oltatta be magát. A már beoltott orvosok aránya Tajvanon a legmagasabb, 76 százalékos, míg Spanyolországban a legalacsonyabb, ahol a doktorok alig 21 százaléka adatta be magának a védőoltást. Összesen a megkérdezett egészségügyi szakemberek 37 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem, illetve a következő egy hónapban biztosan nem tervezi beoltatni magát.

A nemzetközi átlagot tekintve az orvosok mintegy fele vélte úgy, hogy a veszélyeztetett 21 év alatti korosztálynak meg kellene kapni a védettséget. Az állítással a saját magukat be nem oltató orvosok 24 százaléka is egyetértett. Az országos átlagot tekintve az amerikai orvosok támogatják jelentős arányban (88 százalék), míg az európai szakembereknek csak kevesebb, mint a fele (44 százalék) helyesli a fiatalok beoltását.

A nemzetközi véleménykülönbség különösen hangsúlyos a terhes nők védőoltását illetően. Míg ugyanis az amerikai orvosok 90 százaléka beadatná a vakcinát a kismamáknak, addig a kínai szakembereknek alig 20 százaléka támogatja az első, és minden valószínűség szerint egyetlen gyermekükkel várandós nők oltását.

A kormány lépéseit helyesli / ellenzi


Ahogy minden komolyabb nemzeti, illetve nemzetközi esemény esetében, úgy a H1N1 járvány kezelésére vonatkozóan is igen meghatározó a kormányok fellépése. A Synovate kutatása szerint az állami intézkedések megítélése gyakorlatilag egyenlő arányban osztja meg a szakembereket. Míg ugyanis a válaszadó orvosok 38 százaléka úgy vélte, saját kormánya jól reagált a helyzetre, addig 33 százaléka elégedetlenségének, 28 százaléka pedig vegyes véleményének adott hangot.

Az állami intézkedések az ázsiai országokban találtak a legpozitívabb fogadtatásra, ahol a helyi szakemberek 54 százaléka ért egyet kormánya döntéseivel. Ezzel szemben az európai orvosok többsége kritikus álláspontot képvisel, és csak 26 százalékuk véli úgy, a kormányzat helyesen és jól reagált a járvány terjedésére.

A szakmai hierarchiát tekintve is mérhető különbség mutatható ki az orvosok között: az elsődleges ellátást nyújtó háziorvosok kritikusabb, a specialisták egyetértőbb álláspontot képviselnek. Előbbieknek 40, utóbbiaknak 28 százaléka gondolja úgy, hogy az állami ellenlépések nem voltak megfelelők.

Jól dokumentált krízis vagy médiacirkusz?

A felmérésben felvetett témák közül a társadalom fő véleményformáló eszköze, a média hírkezelésére vonatkozó kérdések sem maradtak ki. Az orvosok véleménye ismét csak erősen kritikusnak bizonyult.

A válaszadó doktoroknak összesen 61 százaléka vélte úgy, hogy a megjelent híradások túldramatizálják a járvány kitörésével kialakult helyzetet. Azonban míg az amerikai szakemberek 46, az ázsiaiak 48, addig az európai doktorok 75 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a sajtó a valódinál súlyosabbnak tünteti fel a problémát. Különösen kritikusnak a brit orvosok bizonyultak, ahol a válaszadók 82 százaléka látja úgy, hogy a média túlságosan drámai képet fest a betegségről és a fertőzésveszélyről. Velük szemben a kínai doktoroknak alig 31 százaléka bizonyult elégedetlennek a H1N1 vírusról festett médiaképpel.

Ahogy a kormányzati intézkedések, úgy a média hírközlését tekintve is a háziorvosok bizonyultak bírálóbbnak. Körükben 72 százalék, a specialisták esetében pedig 55 százalékos azok aránya, akik úgy gondolják, a média túl nagy cirkuszt csinál a H1N1 vírus terjedéséből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×