Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiába tilos az abortusz, a nők \"megoldják\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A leginkább érintett korosztályba tartozó nők jelentős része támogatná az abortusz legalizálását Írországban - derült ki egy friss felmérésből. Bár a művi terhesség megszakítás csak nagyon kivételes esetekben engedélyezett az országban, meglepően sokan vannak, akik így vagy úgy, de elvetették nem kívánt magzatukat.

A szigorúan katolikus Írországban a művi terhesség megszakítás csak a legritkább esetekben engedélyezett, sőt, az ország a tiltáshoz való jogának megőrzését a Lisszaboni Szerződés elfogadásának egyik feltételéül szabta. Egy friss felmérés szerint azonban úgy tűnik, a leginkább érintettek körében sokan szeretnék, ha ez nem így lenne.

Az ELTE TÁTK hírlevele az Irish Examiner részére készült kutatáseredményét ismerteti. Eszerint a 18 és 35 év közötti fiatal, felnőtt nők körében ötből három azoknak az aránya, akik úgy vélik, a kormánynak legalizálnia kellene a művi terhesség megszakítást, a potenciális szülők hatáskörébe utalva ezzel a kérdést. Négyből hárman pedig úgy vélik, az esemény utáni pirulát recept nélkül kapható készítményként kellene forgalomba hozni.

A kutatás szerint a korcsoport tagjai körében 10 százaléknak volt olyan kapcsolata, amelynek során abortuszra került sor, míg négyből egy nőnek volt nem tervezett terhessége. Érdekes módon nem tervezett terhességről a nőknél jóval kevesebb, csak hétből egy megkérdezett férfi számolt be. A különbség oka, a kutatást értékelő szakértők szerint, hogy a férfi talán nem mindig tud a nő terhességéről.