Festéssel a klímaváltozás hatásai ellen

InfoRádió / MTI
2010. január 29. 20:20
A fehérre festett tetők enyhíthetik a városi hőséget, így lassíthatják a globális felmelegedést is- állítják kutatók. Jóllehet az ötlet egyes kritikusok szerint irreális, tavaly Steven Chu amerikai energiaügyi miniszter is kiállt mellette, és az USA Országos Klímakutatási Központjának tanulmánya szerint elméletileg akár 0,4 Celsius fokkal is mérsékelheti a nagyvárosok középhőmérsékletét.

Ehhez persze az kellene, hogy a világ minden városának minden háztetőjét fehérre fessék, ami már csak a szellőző és más nyílások miatt is lehetetlen.

"Kutatásunk alátámasztja, hogy a fehér tetők, legalábbis elméletileg, hatékony eszközei lehetnek a városi hőség enyhítésének. Azt még nem látjuk, hogy a városok valóban fehérre tudják-e festetni a háztetőket, az ötlet azonban mindenképpen további vizsgálódást érdemel" - mondta Keith Oleson, a tanulmány fő szerzője.

A globális felmelegedés jobban sújtja a városokat, mint a vidéket, mert sok városi felület, így például az aszfalt utak és a sötét tetők elnyelik a meleget, ahelyett, hogy visszavernék azt. Ez a hatás úgynevezett "hőszigeteket" eredményez, melyekben a hőmérséklet 1-3 fokkal melegebb lehet, mint a nem városi területeken.

A kutatók modellszámításai szerint a világ városi háztetőinek fehérre festése 33 százalékkal mérsékelné ezt a hősziget-hatást, 0,4 fokkal csökkentve a városok hőmérsékletét éves átlagban. A legerősebb enyhülés nyáron lenne várható: a lehűlés New Yorkban például akár az 1 fokot is elérhetné egy nyári délutánon.