Mi a Facebook titka?

Infostart
2010. január 28. 19:18
Több mint 112 millió tagja van az egyik nemzetközi közösségi oldalnak. Aki nem tagja a Facebooknak, az már szinte azt érezheti: kimarad valamiből.

Olyan kritikus tömeget értek el a Facebook felhasználók, hogy jogosan gondolhatják, hogy lemaradnak valamiről, ha nincsenek fenn a közösségi oldalon - állapítja meg egy amerikai felmérés.

Az Információs Társadalom és Trendkutató Intézet kutatási igazgatója nem lát nagy veszélyeket a közösségi oldalak terjedésében. Molnár Szilárd szerint többen vannak azok, akik úgy vélik, hogy az internetes hálózatok pozitív hatással vannak a klasszikus emberi kapcsolatokra.

Vannak, akik szerint a világhálón kialakított vagy fenntartott kapcsolatok egyenrangúak a személyes találkozásokkal. Ha ez nem is feltétlenül igaz, mindenesetre arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy az internetes kapcsolatok megölnék a személyeseket, sőt inkább az ellenkezője igaz - mutatott rá Molnár Szilárd.

Szerinte akinek a világhálón sok ismerőse van, annak a valóságban is. Sőt azt is hozzátette, hogy ha mind az identitásra, mind a közösségképzésre pozitív hatással lehetnek a közösségi oldalak.

Az persze már kóros, ha valaki egy hét szabadságra sem tud elmenni anélkül, hogy ne nézzen rá a Facebookra - mondta a szakember, aki szerint igen egyszerű a pszichológiája annak, amiért egyre népszerűbbek ezek az oldalak: szeretünk tartozni valahová.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást