Amerikában ismét nőtt a teherbe eső tizenévesek száma

InfoRádió / MTI
2010. január 27. 20:10
Másfél évtizedes csökkenő irányzat után három százalékkal nőtt a teherbe eső tizenévesek száma az Egyesült Államokban.

Az aggodalmat keltő jelenség nyomán kiújulni látszik a vita: miről szóljon a szexuális oktatás?

A Guttmacher Intézet adatai szerint a 2000-es évtized közepén a 15-19 éves korosztálynál szintén növekedett a szülések, valamint - több mint egy évtizede első ízben - a művi vetélések száma négy illetve, egy százalékkal.

A tizenévesek hét százaléka esett teherbe 2006-ban, ezer fiatalra 71,5 terhesség esett, míg 2005-ben ez a mutató 69,5 volt. A korábbi csúcsot képviselő évben, 1990-ben a korosztály 12 százaléka lett terhes. (A 2006 utáni adatokat még nem dolgozták fel.)

A kutatók és aktivisták egy része szerint a másfél évtizedes csökkenési folyamat megfordulása a Bush-évek hibás iskolai szexuális oktatási politikájának következménye. Az előző kormány idején a felvilágosítás arra helyezte a hangsúlyt, hogy a fiataloknak a házasság előtt önmegtartóztató életmódot kell folytatniuk.

Mások azonban egy sor más tényezővel - köztük a szegénység terjedésével, a hispán bevándorlók számának növekedésével és az AIDS-szel kapcsolatos nemtörődömséggel, az óvszerek használatának hiányával - magyarázzák a jelenséget.

Sarah Brown, a nem tervezetten bekövetkező terhességek megelőzését célzó országos kampány vezetője hangsúlyozta, hogy fel kell erősíteni, hatékonyabbá és ötletesebbé kell tenni azt az országos üzenetet, amely a gyerekvállalás későbbre halasztásáról győzi meg a gyerekeket.

A tizenévesek terhessége Amerikában a legnagyobb társadalmi vitákat kiváltó kérdések egyike. A téma átpolitizáltságára utal, hogy éles szembenállás alakult ki arról, melyik oktatást támogassa az állam, azt, amelyik a házasság előtti szexmentesség köré épül, vagy amelyik a születésszabályozást helyezi középpontba.

Azok, akik szerint a Bush-politika megbukott, azt mondják, hogy a különböző születésszabályozási módszerek megismertetésével kell foglalkozni.

Azok viszont, akik a megtartóztatást pártolják, úgy vélik, hogy az új statisztika az ő igazukat erősíti. Szerintük az önmegtartóztatás és a kevesebb partner egészségesebb szexuális életet eredményez, mint az óvszerek osztogatása. Annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a terhességek számának további növekedése, valamint az AIDS és egyéb betegségek terjedése, minél későbbi szexuális életre kell ösztönözni a gyerekeket - vallják.

A felmérések szerint az 1970-es és -80-as években gyorsan nőtt a szexuálisan aktív tizenévesek száma, aminek következtében több lett a terhesség és a szülés is. Ez a folyamat 1991-ben, az AIDS megjelenésével megtorpant, elterjedt az óvszerek használata és visszaesett a tinédzserek körében a terhességek száma.