eur:
395.03
usd:
365.46
bux:
65440.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Élő sertéseket robbantottak fel brit kutatók

Élő disznókat robbantottak fel Nagy-Britanniában évekkel ezelőtt, hogy terrortámadások emberekre gyakorolt hatását vizsgálják.

Egy titkos angliai katonai kutatólaboratóriumban 18 sertést burkoltak tűzvédelmi takarókba, majd két méterre tőlük robbanóanyagot gyújtottak meg. A kutatók hagyták elvérezni az állatokat, hogy megmérjék, mennyi ideig maradnak életben - idézte fel a történteket a megszerzett dokumentumok alapján a timesonline.co.uk.

A terrorfenyegetések miatt egyre nagyobb problémát jelentenek a robbanások okozta sérülések - indokolták a brit kutatók a kísérlet szükségességét. A Porton Down laboratórium szóvivője azt nyilatkozta, hogy a kísérlettel emberéleteket lehet menteni.

Mint hangsúlyozta: elmondások alapján már volt rá példa, hogy a kutatás életek megmentésében segített.

Brit parlamenti képviselők és állatvédő csoportok ugyanakkor megkérdőjelezték az élő állatokkal való kísérletezés létjogosultságát, még annak tudatában is, hogy a sertéseket a robbantást megelőzően elkábították. A kísérlet során egyébként egyik állat sem maradt életben.

Norman Baker demokrata képviselő "felháborítónak és szükségtelennek" nevezte a kísérleteket. Mint kijelentette: "Sajnos, nagyon is ismerjük a terrorizmus hatásait. A sertések felrobbantása nélkül is tökéletesen ki lehet találni mindazt, amit még nem tudtunk erről."

A Porton Down-i laboratóriumot eredetileg vegyi fegyverek kutatására állították fel az első világháború idején. A sertéskísérletekhez olyan különleges fehér disznófajtát használtak fel, amelynek bőre az emberi húshoz hasonlít.

Az Élveboncolás Megszüntetéséért Küzdő Brit Egyesület tudósai kétségbe vonták a tesztek érvényességét. Mint mondták: egy bomba robbanásának elkábított disznókra gyakorolt hatása alapvetően különbözik egy tudatánál lévő emberre gyakorolt hatásától - idézte megállapítást a timesonline.co.uk.

A közelmúltban szintén nagy port vert fel, amikor kiderült, hogy osztrák kutatók élő sertéseket temettek be nagytömegű hóval, majd megfigyelték, hogyan fulladnak és fagynak meg lassan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×